Vandaag heeft de jury van ’s werelds grootste fotowedstrijd, de SWPA 2022, de tien winnaars van de Open categorie bekendgemaakt. Voor dit onderdeel van de wedstrijd kon elke fotograaf, professioneel of amateur, zijn beste foto indienen.

Honderden fotografen van over de hele wereld gaven gehoor aan deze oproep. Dat leverde in totaal meer dan 170.000 ingezonden beelden op, waarvan de jury de onderstaande tien beelden als beste beoordeelde. Boven op deze tien prijswinnende fotografen selecteerde de jury meer dan honderd fotografen voor de shortlist.

Al deze winnaars ontvangen beeldapparatuur van Sony en maken kans op de prestigieuze titel Open Photographer of the Year, alsmede een geldbedrag van 5.000 dollar. Naar welke fotograaf de eer gaat, maakt de jury op 12 april bekend. Dan onthult ze ook welke van deze dertig beroepsfotografen de Professionele competitie van de Sony World Photography Awards 2022 heeft gewonnen.

Advertentie

Tien winnaars van SWPA 2022

Architectuur

Anthony Chan (Hong Kong) – Old Meets New. Deze zwart-witfoto toont de chaotische façade van een verweerd industrieel complex, afgewisseld met de stijlvolle vooringang van een wolkenkrabber. Het beeld benadrukt het contrast tussen het verleden en het heden van Hong Kong, waar oude en nieuwe gebouwen naast elkaar bestaan.

Creatief

Isabel Salmon (Verenigd Koninkrijk) – Untitled. Deze fotograaf documenteert de ervaringen van haar moeder die chronisch duizelig en misselijk is. In het portret verkent Salmon de zintuigen door haar moeder te fotograferen in een grimmig rood licht. Het model heeft haar ogen gesloten en hoofd gebogen, alsof ze haar evenwicht probeert te vinden.

Landschap

Vicente Ansola (Spanje) – Exodus. Dit suggestieve beeld toont een veld met verwelkte zonnebloemen, die zijn uitgedroogd door de brandende zon in Castilla León. De fotograaf werd gegrepen door het trotse gestalte van de bloemen, die hem herinnerden aan het landelijke verleden van Spanje en de vrouwen die de dorre velden van Castilla bewerkten.

Lifestyle

Utsab Ahamed Akash (Bangladesh) – The Honey Collector. Deze van onderen vastgelegde imker inspecteert een honingraatraam. Het is een typisch tafereel op het plattelandslandschap van Bangladesh, waar imkers in de buurt van mosterdvelden bijenkasten plaatsen, om in de winter de honing in te zamelen.

Beweging

Raido Nurk (Estland) – Surf festival. Een beeld van een stormachtige dag surfen aan de Scheveningse kust. De grimmige silhouetten van surfers steken af ​​tegen de grijze golven en de stromende regen.

Natuur & wildlife

Scott Wilson (Verenigd Koninkrijk) – Anger Management. Deze dramatische zwart-witfoto laat een wilde mustanghengst in het noordwesten van Colorado in de Verenigde Staten zien. Het dier buigt zijn hoofd terwijl hij een stofwolk veroorzaakt.

Object

Leonardo Reyes-González (Mexico) – Segundo  Uso (Second Use) II. Een stilleven van afgedankte voorwerpen. De kapotte kapstok en de stoel met drie poten krijgen balancerend tegen een blauwe muur een nieuwe elegantie.

Portret

Simone Corallini (Italië) – The Endless Summer – Surf Trip. Een zwart-witportret van de zestienjarige surfer Simone Gentile, die door de fotograaf vers uit de zee is vastgelegd, terwijl de waterdruppels nog over zijn wangen lopen.

Straatfotografie

Etienne Souchon (Frankrijk) – Havana Running Away. Terwijl het de straat oversteekt kijkt een kind even achterom naar een auto die de weg blokkeert. De fotograaf maakte de foto in Havana, die door het zwart-wit, de afbrokkelende gevels en de oldtimer de uitstraling van een klassiek straatbeeld krijgt.

Reizen

Nguyen Phuc Thanh, Vietnam (Vietnam) – Bike with Flowers. Deze foto toont een fietsende straatverkoper van bloemen in het Vietnamese Hanoi. Door het perfecte moment van afdrukken lijkt het alsof de bloemen op de muur uit de fietsmand vliegen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in