Apple’s nieuwe beeldscherm, het Studio Display, heeft een 27-inch 5K Retina-display, een geavanceerde camera en hifi-audio. De Mac Studio draait op een M1 Max of de nieuwe M1 Ultra-chip. De Mac Studio is verkrijgbaar vanaf 2329 euro, het Studio Display kost 1779 euro.

De combinatie van de nieuwe Mac-computer en Apple’s eerste beeldscherm in drie jaar is volgens de fabrikant het “paradijs voor creatievelingen”. De desktop zou razendsnel zijn en is ondanks zijn compacte design voorzien van uitgebreide aansluitmogelijkheden.

De Apple Mac Studio is gemaakt van één aluminiumextrusie en heeft een oppervlakte van slechts 40 cm² bij een hoogte van nog geen 10 cm. Een innovatief koelsysteem moet zorgen dat het apparaatje niet te warm wordt. Het systeem bestaat uit tweezijdige ventilatoren, luchtstroomkanalen en meer dan 4000 gaatjes in de achterkant en de onderkant van de behuizing. Die voeren de lucht langs de interne componenten, zodat de chips koel blijven.

Apple Studio Display

Twee basisconfiguraties, veel krachtige mogelijkheden

De Mac Studio draait op M1 Max of M1 Ultra en dankzij het modulaire ontwerp kunnen gebruikers kiezen uit verschillende configuraties van CPU, GPU en geheugen. De versie met M1 Ultra biedt de meeste rekenkracht. Deze chip bouwt voort op M1 Max en beschikt over de nieuwe UltraFusion-architectuur die twee M1 Max-chips koppelt. Dat levert bijvoorbeeld een CPU-snelheidswinst op van maximaal 60 procent ten opzichte van de 28-core Mac Pro. Ook de grafische prestaties krijgen ermee een boost; de maximale snelheidswinst is 80 procent met de snelste Mac-videokaart van dit moment.

Mac Studio heeft maximaal 64 GB centraal geheugen op systemen met M1 Max en 128 GB op M1 Ultra. Aangezien de krachtigste videokaart van een werkstation tegenwoordig over 48 GB videogeheugen beschikt, is dit een grote verbetering voor professionele workloads. De SSD in Mac Studio werkt met een snelheid van tot wel 7,4 GB/s en heeft een capaciteit van tot 8 TB.

Aan de achterkant heeft Mac Studio vier Thunderbolt 4-poorten, een 10 Gb Ethernet-poort, twee USB-A-poorten, een HDMI-poort en een audiojack voor koptelefoons. Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.0 zijn in de kast ingebouwd. Daarnaast heeft Mac Studio poorten aan de voorkant, zodat gebruikers dagelijkse devices zoals externe opslagapparaten makkelijk kunnen aansluiten en weer afkoppelen. Aan de voorkant zit ook een sleuf voor een SD-kaart.

Studio Display

Het Studio Display past perfect bij de Mac Studio, maar is ook geschikt voor elke andere Mac (en voor Windows-pc’s). Het beeldscherm heeft smalle randen en een stijlvolle aluminium behuizing. Met de ingebouwde standaard kan de gebruiker het display tot 30 graden kantelen. Er is ook een versie met kantelbare en in hoogte verstelbare standaard verkrijgbaar en een uitvoering met VESA-montageadapter.

Het Retina-scherm heeft meer dan 14,7 miljoen pixels, een helderheid van 600 nits en een brede P3-kleurweergave. Het display biedt ondersteuning voor meer dan een miljard kleuren, zodat beelden in detail tot leven komen. De True Tone-technologie stemt de kleurtemperatuur automatisch af op de omgeving, waardoor een natuurlijker beeld ontstaat. Een antireflectie­coating minimaliseert spiegeling, wat het kijken en lezen prettiger maakt. Voor werkplekken met veel licht is er een Studio Display met glas met nanotextuur beschikbaar. Dat verstrooit het licht voor een minimale reflectie. Apple gebruikte dit glas eerder in de Pro Display XDR.  

Het Studio Display heeft een 12MP-ultragroothoekcamera met de feature Middelpunt. Deze zorgt ervoor zorgt dat gebruikers automatisch midden in het frame blijven als ze rondlopen. Ook heeft het scherm drie microfoons van studiokwaliteit en een hifi-systeem met zes speakers.

Studio Display heeft drie USB-C-poorten met snelheden van tot 10 Gb/s, waarop je randapparatuur, opslagapparaten en netwerkvoorzieningen kan aansluiten. Dankzij een Thunderbolt-poort kunnen gebruikers Studio Display en alle aangesloten randapparatuur met één kabel op hun Mac aansluiten. Dezelfde kabel levert ook een vermogen van 96 W aan een Mac-notebook, zodat Studio Display zelfs een 14-inch MacBook Pro snel kan opladen. Op een MacBook Pro kan je maximaal drie Studio Displays aansluiten als ultieme montagekamer of animatiestudio.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in