Apple heeft de verkoop van al zijn fysieke producten in Rusland voorlopig gestaakt. De techreus schaart zich achter de slachtoffers van de invasie.

Apple gaat dus nog een stap verder dan alleen maar zijn diensten te weren van Russisch grondgebied. Dat meldt BuzzFeed-reporter John Paczkowski. Op de Russische onlinewinkel van Apple staan alle producten gemarkeerd als ‘onbeschikbaar’. De Amerikaanse techgigant heeft in een statement laten weten dat het een antwoord is op de Russische invasie. “We steunen zij die geraakt werden door de invasie en roepen op tot vrede”, klinkt het.

Apple benadrukte dat het nog meer gedaan heeft dan het opschorten van zijn productverkoop in Rusland. Zo werd Apple Pay beperkt en trok het bedrijf zijn apps voor staatsmedia RT en Sputnik terug van de App Store. Meta (Facebook) en TikTok weerden de twee media ook van hun platformen in de Europese Unie. 

Apple blokkeert verkeersdata 

De iPhone-bouwer volgde ook Google in zijn beslissing om verkeersgegevens voor Maps in Oekraïne uit te schakelen (met inbegrip van live-incidenten). Op die manier zouden de kaartaanbieders vermijden dat ze informatie vrijgeven die Oekraïense burgers in gevaar zou kunnen brengen. De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov had Apple opgeroepen om zijn verkoop te staken en de App Store helemaal te blokkeren.

Het is opvallend dat Apple zich helemaal terugtrekt uit Rusland, aangezien die markt in 2020 goed was voor een omzet van 2,5 miljard dollar. Langs de andere kant was dat maar 0,9 procent van Apples totale verkoop in dat jaar. Door de Westerse sancties zou Apples markt sowieso erg hard krimpen door de lage beschikbaarheid van zijn toestellen in het land. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in