De beelden van het oppervlak van Venus helpen wetenschappers om de verschillen tussen aarde en deze planeet beter te begrijpen.
NASA heeft voor het eerst beelden in zichtbaar licht gemaakt van het oppervlak van de planeet Venus vanuit de ruimte. Het maakte de beelden met de Parker Solar Probe, die zo’n drie-en-een-half jaar geleden is gelanceerd.
Het oppervlak van Venus ligt verborgen achter een dikke laag wolken en is daardoor meestal aan het zicht onttrokken. NASA maakte met de ruimtesonde twee flyby’s langs de planeet, in 2020 en 2021. Daarbij slaagden de wetenschappers erin de gehele nachtzijde van de planeet vast te leggen in golflengtes binnen het zichtbare spectrum. Dat is het licht dat het menselijk oog kan zien.
NASA publiceerde beelden in een video waarin het ook de werkwijze van de registratie uitlegt. De cameramodule van de ruimtesonde, de Wide-Field Imager for Solar Probe (of WFISP), is eigenlijk ontworpen om de zonnewind te kunnen vastleggen. Toen de wetenschappers de camera tijdens de flyby’s gebruikten om de wolken van Venus in kaart te brengen, zagen ze donkere en lichte elementen van het Venus-oppervlak door de wolkenlaag heen. Dat waren dus de eerste beelden binnen het zichtbare-lichtspectrum van het Venusiaanse oppervlak gemaakt vanuit de ruimte.
Temperatuurverdeling op Venus
De beelden tonen een vage gloed van het oppervlak, waarin kenmerken zoals continentale gebieden, vlaktes en plateaus herkenbaar zijn. Ook een lichtgevende halo van zuurstof in de atmosfeer rond de planeet is zichtbaar. De donkere gebieden op de beelden zijn het koudst, de lichtere zijn warmer.
NASA combineerde de foto’s met topografische kaarten die het met een radar maakte. De resulterende kleurenbeelden laten zien dat de temperatuur op de planeet verandert met de hoogte. Net als op aarde zijn de hoger gelegen delen over het algemeen de koudste, en de lager gelegen gebieden de warmste.
Venus wordt vaak de tweelingzus van de aarde genoemd. De beelden moeten de wetenschappers helpen om meer te weten te komen over de geologie van Venus, over mogelijk aanwezige mineralen en over de evolutie van de planeet. Wellicht helpt de informatie hen om te begrijpen waarom Venus onherbergzaam werd en de aarde een oase.
“Venus is het op twee na helderste lichaam aan de hemel. Maar tot voor kort hadden we niet veel informatie over hoe het oppervlak eruit zag omdat ons zicht erop wordt geblokkeerd door een dikke atmosfeer”, zegt Brian Wood, een van de deelnemende wetenschappers. “Nu zien we eindelijk voor het eerst het oppervlak in zichtbare golflengten vanuit de ruimte.”
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.