beste onderwaterfoto
© Rafael Fernandez Caballero/UPY 2022, Underwater Photographer Of The Year 2022

De Spanjaard Rafael Fernandez Caballero maakte dit jaar de beste onderwaterfoto volgens de jury van de Underwater Photographer of the Year.

Vijf indrukwekkende walvishaaien zijn het onderwerp op de beste onderwaterfoto van de wedstrijd Underwater Photographer of the Year 2022. Die titel ging naar de Spanjaard Rafael Fernandez Caballero, die de foto maakte in de wateren van de Malediven. Zijn foto was volgens de jury de beste van meer dan 4200 ingezonden onderwaterfoto’s gemaakt door fotografen uit 71 landen.

Het winnende beeld heet Giants Of The Night en toont vijf van de grootste vissen ter wereld, die zich samen voeden met nachtelijk plankton. “Het was al ongelooflijk toen er één walvishaai naar onze boot kwam”, legt Fernandez uit. “Maar er kwamen er steeds meer. Ik was aan het duiken met Gador Muntaner, een haaienonderzoeker, die het niet kon geloven toen hun aantal groeide. Hij telde die nacht elf haaien – een once-in-a-lifetime ontmoeting.”

Volgens jurylid Peter Rowlands is het beeld adembenemend: “De schaal, het licht en het grote aantal reuzedieren maakt het op afstand het winnende beeld”. De jury was onder de indruk dat het Caballero was gelukt om de dieren in een donkere oceaan vast te leggen. “Het is een enorme prestatie. Om dit te doen met zo’n mooi licht en een zorgvuldige compositie van de vijf haaien is uitstekend.”

Advertentie

Meer prijswinnende foto’s van de UPY 2022

Voor in totaal dertien categorieën koos de jury dit jaar de drie beste foto’s. Bovendien reikte de organisatie samen met de Save Our Seas Foundation een prijs uit voor de beste Marine Conservation Photographer of the Year. Hieronder een selectie van de overige prijswinnaars.

Underwater Photographer of the Year is een jaarlijkse fotowedstrijd die fotografie onder het oppervlak van de oceaan, meren, rivieren en zelfs zwembaden eert. De Britse fotograaf Phil Smith won in 1965 voor het eerst de titel onderwaterfotograaf van het jaar. De jury bestond dit jaar uit de ervaren onderwaterfotografen Peter Rowlands, Tobias Friedrich en Alexander Mustard.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in