Vincent Mentzel
Holland Pop Festival in Rotterdam, 1970 © Vincent Mentzel

Vincent Mentzel is een van de bekendste Nederlandse fotojournalisten en deze tentoonstelling in het Rijks toont zijn veelzijdigheid.

Vincent Mentzel (1945) is de nestor van de Nederlandse nieuws­fotografie. Door zijn werk voor NRC Handelsblad vielen zijn foto’s wekelijks of zelfs dagelijks in gedrukte vorm in heel Nederland op de deurmat. Deze tentoonstelling laat zijn veelzijdigheid zien én belicht de praktijk van de fotojournalistiek. Er zijn meer dan 75 originele afdrukken van zijn foto’s te zien. Ze geven een overzicht van het belangrijkste werk van een van de meest beeldbepalende fotografen van Nederland.

De Nederlandse politiek was Mentzels eerste belangrijke onderwerp. Hij zag het Haagse Binnenhof als een arena waar het gevecht over de inrichting van de samenleving werd gevoerd. Mentzel was daarnaast als buitenlandjournalist veel op pad. Zo bezocht hij China zestien keer en fotografeerde hij de onrusten in Belfast. Vincent Mentzel geeft in een korte audiotour zelf uitleg bij de foto’s. Deze tour is ook online te volgen op de website van het Rijksmuseum.

Tot en met 5 juni
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
www.rijksmuseum.nl

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in