M11

De Leica M11 is een meetzoekercamera met fullframe sensor die je kan instellen op een resolutie van 18, 36 of 60 megapixels.

Leica voegt met de M11 een nieuwe telg toe aan zijn familie van meetzoekercamera’s. De M11 combineert de bekende vormfactor van klassieke M-meetzoekers met moderne interne specificaties.

De basis van de M11 is zijn fullframe BSI CMOS-sensor met zogenaamde Triple Resolution Technology. Deze maakt het mogelijk om beelden met 60, 36 of 18 megapixels te registreren, waarbij de camera altijd het volledige sensoroppervlak gebruikt. Deze optie biedt gebruikers de mogelijkheid te kiezen tussen enerzijds een hoge resolutie en anderzijds een snellere beeldverwerking en/of meer opnamen in de continue stand.

De sensor is voorzien van een IR-UV-filter, dat is gemaakt van twee buitengewoon dunne lagen speciaal glas. Dat corrigeert volgens Leica zelfs de schuinst invallende lichtstralen. Leica heeft voor de sensor een nieuw kleurfilterpatroon ontwikkeld, dat zorgt voor een nog meer natuurgetrouwe kleurweergave.

Specificaties Leica M11

De Leica M11 heeft een gevoeligheidsbereik van ISO 64 tot 50.000. De camera heeft een 14-bits kleurdiepte met een dynamisch bereik van maximaal 15 stops. Een Maestro III beeldprocessor moet zorgen voor een vloeiende en snel reagerende bediening, ook bij de hoogste resolutie en beeldkwaliteit. De elektronische sluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/16000, zodat je ook bij fel licht met wijd open diafragma kan werken zonder dat je een ND-filter nodig hebt. De M11 biedt voor het eerst ook de mogelijk om een meerveldsmeting bij gebruik van de meetzoeker te kiezen.

De M11 heeft een vergelijkbare minimalistische vormgeving en dezelfde hoge bouwkwaliteit als eerdere M-toestellen. Met 2,3 miljoen beeldpunten heeft het display met hogere resolutie dan dat van zijn voorganger. Leica heeft de traditionele bodemplaat van M-reeks weggelaten uit het design, zodat fotografen makkelijker en sneller toegang hebben tot de accu en SD-kaart. De M11 kan zijn beelden ook wegschrijven in het interne geheugen van 64 GB.

De accu van 1800 mAh is 64% krachtiger dan die van het vorige model. Samen met de efficiëntere werking van de camera zorgt dit voor aanzienlijk langere opnamesessies per lading. De M11 heeft ook een USB-C poort, via welke je de camera kan opladen.

De Leica M11 is verkrijgbaar in twee versies. De zwarte variant is dankzij zijn aluminium bovenplaat met zo’n 530 gram een stuk lichter dan zilver-chrome tegenhanger. Die versie weegt namelijk 640 gram. Beide M11’s hebben een verkoopprijs van zo’n 8350euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in