replica

Canon maakt al sinds 2007 replica's van Japans cultureel erfgoed met zijn eigen elektronica en traditionele ambachten.

Canon publiceerde vorige week een video waarin het laat zien hoe het een replica maakt van een Japans kunstwerk uit het begin van de zeventiende eeuw. Daarvoor combineerde het bedrijf zijn kennis en technologie op het gebied van beeldregistratie en -bewerking en print, en voegt daar traditionele ambachten aan toe.

Het gaat om een replica van het kamerscherm Wind God and Thunder God van Tawaraya Sōtatsu. Met een Canon EOS R5 gemonteerd op een geautomatiseerde pan-shiftstatiefkop maakte de ingenieurs 168 beelden van het werk dat bestaat uit twee opvouwbare delen. Elk beeld werd in de nabewerking gecorrigeerd voor vervorming. Daarna maakte de Canonsoftware er uiteindelijk één beeld van liefst 4,2 miljard pixels van.

Anders dan andere replica’s

Het project onderscheidt zich van andere registraties van kunstwerken (zoals dat van De Nachtwacht) door het feit dat Canon ook zorgde voor de reproductie. Met een professionele grootformaatprinter maakte het papieren afdrukken van het beeldbestand. Omdat de experts een zo goed mogelijke replica wilden maken, moesten ze de kleuren van het kunstwerk accuraat registreren én reproduceren. Daarom maakte de technici van Canon er een eigen kleurprofiel voor, dat ze verfijnden door de kleuren van de prints telkens te vergelijken met die van het kunstwerk zelf. Professionele ambachtslieden zorgden voor de finishing touch: zij voorzagen de afdrukken van goudverf en bladverf. Ook maakten professionals de omlijsting en het armatuur van het origineel na.

Advertentie

De replica van het kamerscherm van Tawaraya Sōtatsu is onderdeel van het Tsuzuri-project. Canon startte hiermee in 2007 om hogeresolutiereplica’s van Japanse kunstwerken in binnen- en buitenland te maken. Zo wil het meer mensen in contact brengen met het culturele erfgoed van Japan. Wind God en Thunder God van Tawaraya Sōtatsu bestaat uit twee opvouwbare, met scharnieren verbonden panelen met daarop inkt en bladgoud en goudverf. Op het kunstwerk prijken twee goden uit het Shintoisme en de Japanse mythologie, Raijin en Fūjin.

replica
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in