NFT

Met NFT-blockchains maakt het persbureau het voor iedereen mogelijk om zijn journalistieke beelden aan te schaffen en te verhandelen.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press lanceert een fotografiemarktplaats op basis van NFT-blockchaintechnologie. Fotografieliefhebbers kunnen er historische, journalistieke foto’s van de nieuwsorganisatie aanschaffen.

AP gaat de eerste collectie met beelden vanaf 31 januari over meerdere weken vrijgeven. Dat zullen vooral foto’s zijn van huidige en voormalige AP-fotojournalisten en een selectie van digitaal verbeterde afbeeldingen van hun werk. Onder het beeldmateriaal bevinden zich ook foto’s die een Pulitzer Prize hebben gewonnen.

NFT’s bevatten EXIF-data

De onderwerpen van de foto’s zijn zeer uiteenlopend. Zo zijn er foto’s van de ruimte, over het klimaat en oorlogen. Elke NFT zal een uitgebreide set originele metadata bevatten, waarin onder andere tijd, datum, locatie, apparatuur en technische instellingen van de opname zijn opgenomen.

AP geeft nog geen prijzen voor de aankopen, maar stelt wel dat uiteindelijk iedereen op de marktplaats beelden kan kopen, verkopen en verhandelen. Het platform ondersteunt transacties en aankopen met creditcards en cryptowallets. De NFT’s worden geslagen op de Polygon-blockchain. Omdat AP een non-profitorganisatie is, financiert ze haar journalistieke activiteiten met de opbrengsten van de marktplaats.

Wil je meer weten over wat een NFT precies is, dan raden we aan om dit achtergrondartikel van onze TechPulse-collega’s te lezen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in