nachtwacht

Deze megafoto van de Nachtwacht is vier keer zo scherp als de foto die het Rijksmuseum zo’n anderhalf jaar geleden publiceerde.

Een onderzoeksteam van het Amsterdamse Rijksmuseum maakte met een Hasselblad H6D 400 MS een foto van Rembrandts Nachtwacht die maar liefst 717.000.000.000 pixels telt. Daarmee is het de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels van het be4eld bedraagt 0,005 millimeter.

De 100-megapixelsensor van de Hasselblad maakte voor de afbeelding maar liefst 8439 individuele foto’s van 5,5 x 4,1 centimeter. Deze zijn vervolgens aan elkaar gesticht met behulp van kunstmatige intelligentie. Het resultaat is een fotobestand dat 5,6 terabyte aan opslagruimte in beslag neemt.

De individuele opnames hadden een scherptediepte van slechts 1/8 millimeter. Om te zorgen dat elke foto scherp was, is het oppervlak van het schilderij voor het nemen van de foto met lasers gescand om de camera uiterst nauwkeurig te kunnen afstellen. Elke individuele foto is na de registratie door een zogenaamd neuraal netwerk nagekeken op kleur en scherpte.

Baas boven baas

De Nachtwacht-foto is vier keer zo scherp als de foto die het Rijksmuseum zo’n anderhalf jaar geleden publiceerde. Die foto was 44,8 gigapixels groot, met een afstand tussen pixels van 0,02 millimeter. Op de nieuwe afbeelding kun je dus nog verder inzoomen. Zo kun je de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf van de Nachtwacht haarscherp bekijken.

De wetenschappers van Operatie Nachtwacht – een uitgebreid onderzoek naar Rembrands meesterwerk – zijn met de nieuwe afbeelding in staat het schilderij op afstand nog beter te bestuderen. Ook kunnen ze toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeuriger bijhouden. Deze foto is scherp genoeg zodat neurale netwerken nu in no-time het schilderij kunnen onderzoeken op bijvoorbeeld overeenkomsten in pigmentdeeltjes of het in kaart brengen van alle loodzepen. Met de vorige foto was dat nog niet mogelijk.

Benieuwd hoe de megafoto eruitziet? Kijk dan snel op de Operatie Nachtwacht-pagina van het Rijksmuseum.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in