Afgelopen week zijn de twee winnaars bekendgemaakt van de grootste architectuurfotowedstrijd ter wereld, de Architectural Photography Awards 2021. De wedstrijd maakte deel uit van het World Architecture Festival, dat van 1 tot en met 3 december plaatsvond. Zowel een vakjury als de bezoekers van het digitale festival konden hun favoriete beelden kiezen.

De jury koos uit de shortlist de foto van de uit China afkomstige Liu Xinghao als overall winner. Hij maakte het beeld in de vakantieperiode ten tijde van de covidpandemie in het Yuzhong District van de Chinese provincie Chongqing. Op de achtergrond prijkt Raffles City, een gebouwencomplex bestaande uit acht wolkenkrabbers ontworpen door Safdie Architects. Xinghao wint met zijn inzending voor de Sens of Place-categorie een prijs van 2.000 dollar.

Gemaakt met een analoge camera

Volgens de Chinese fotograaf is de Architectural Photography Awards de belangrijkste fotowedstrijd van het jaar, omdat het met uiteenlopende foto’s een goed totaalbeeld laat zien van de charme van architectuurfotografie. Over zijn winnende beeld vertelt hij: “Ik maakte de foto op 17 mei van het vorige jaar, tijdens het droogteseizoen van de Yangtze. Nadat de rivier zich had teruggetrokken, bleef er een zeldzaam, groot strand achter. Omdat de inwoners van de stad niet mochten reizen vanwege covid-19 kwamen ze op dit strand samen om te genieten van de zon. Het door de mens ontworpen landschap hier heeft dan ook de toepasselijke bijnaam Malediven.”

Xinghao maakte de foto vanaf een betonnen afvoerput op het strand, een perfect uitkijkpunt om het hele tafereel op het strand te fotograferen. Hij gebruikte een Mamiya RZ67 met 75mm-tilt-shiftlens op een statief en Kodak PORTRA400-film om de kleur en sfeer van de scène optimaal te kunnen vastleggen. Dankzij het diafragma van f/22 kreeg hij een scherp beeld van voorgrond tot achtergrond. Hij liet de film door professionals ontwikkelen en inscannen, om in de nabewerking iets minder verzadiging van de kleuren door te voeren.

Overige winnaars van Architectural Photography Awards 2021

Ook de winnende foto gekozen door de WAF-bezoekers is gemaakt door een Chinese fotograaf. Tan Xaio won met zijn beeld van het Times Pavilion in het Chinese GuangZhou, ontworpen door Sangu Design. Dit is een flexibele ruimte voor podiumkunsten en tentoonstellingen. Met zijn beeld uit de categorie Interior wint de fotograaf een geldprijs van 1.000 dollar.

De smartphone-categorie voor Architectural Photography Awards 2021 had als thema Het vergroenen van de stad. Ook in deze categorie zijn er twee winnaars bekendgemaakt. De jury koos als winnaar de foto van de tuinen bij het Getty-museum te Los Angeles, gemaakt door de – wederom – Chinese Chen Guanhong. Hij fotografeerde deze met een Huawei Mate 30 G5 en won er 150 dollar mee. Runner-up werd Tzu Chin uit Taiwan met zijn interieurfoto van een natuurlijke badkamer.

Het thema voor de Portfolio-categorie was in 2021 Gebouwen met geschiedenis. Hier mocht de Nee Deyie uit China de hoofdprijs in ontvangst nemen. Zijn werk bestaat uit een serie van het treinstation Jiaxing in Shanghai, ontworpen door MAD Architects.

De runner-up in de categorie Portfolio is de Franse fotograaf Aurelien Chen. Hij maakte een reeks foto’s van het project Beijing Fang in Frankrijk, ontworpen door BIAD en de architect Qi Xin.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in