chiptekort

Sony kampt met het wereldwijde chiptekort en moet daarom de fabricage van een aantal bekende camera's (tijdelijk) stopzetten.

Het wereldwijde chiptekort heeft ook gevolgen voor de cameraproductie in de fabrieken Sony. Het bedrijf heeft op zijn Japanse website bekendgemaakt dat het de fabricage van een aantal camera’s en een accessoire stopzet.

Om precies te zijn gaat het bij de camera’s om de fullframe a7 II en de APS-C-toestellen a6400 en a6100. Van die laatste legt Sony enkel de productie van het zwarte model stil. Verder zal het bedrijf de professionele videocamera PXW-Z190 voorlopig niet meer maken, een camcorder die in 4K-kwaliteit bij 60p kan filmen met behulp van drie 1/3inch-Exmor-sensors. Als laatste noemt Sony in het bericht dat het de productie van de shotgunmicrofoon ECM-B1M staakt.

Productiestart afhankelijk van ontwikkelingen chiptekort

In de mededeling is te lezen dat Sony de bestellingen van deze producten die klanten na 19 november 2021 hebben gedaan, niet meer in behandeling zal nemen. Bestellingen van voor deze datum worden bovendien mogelijk met vertraging geleverd. Het lijkt erop dat de maatregel van tijdelijke aard is, maar dat is niet bepaald zeker. Volgens Sony hangt dat af van de verkrijgbaarheid van onderdelen voor de camera’s en microfoon. Als het wereldwijde chiptekort een minder groot probleem is, bestaat dus de kans dat het bedrijf de modellen weer gaat maken.

Al zijn de genoemde camera’s niet de meest recente modellen – de a7 II stamt bijvoorbeeld uit 2014 – het zijn nog steeds capabele toestellen. Zeker koopjesjagers die geen problemen hebben met iets oudere hardware, doen goede zaken met de a7 II, a6100 en a6400.

Wil je meer weten over de achtergrond van het wereldwijde chiptekort, dan raden we zeker aan deze analyse van TechPulse-collega Arend Eyckerman eens te lezen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in