Nikkor Z 28

Deze nieuwe Nikkor Z 28 mm heeft hetzelfde interne optisch systeem als de kitlens die je met de Nikon Z fc kan aanschaffen.

Met de Nikkor Z 28 mm f/2.8 introduceert Nikon zijn tot nu toe kleinste en lichtste objectief met vast brandpunt voor fullframe camera’s. Het lensje is een variant op het 28mm-kitobjectief die je bij de Nikon Z fc (en binnenkort ook apart) kan aanschaffen.

Waar het bij het kitobjectief gaat om de SE-variant, ontbreekt die toevoeging bij de nieuwe prime. De verschillen zijn enkel cosmetisch, het optische binnenwerk van de twee is identiek. De SE-versie heeft behuizing in retrostijl, terwijl de nieuweling in een iets moderner jasje is verpakt.  

Onlangs mochten we de retro-versie van deze 28mm al met de Z fc proberen (de review volgt komende week), en daarover waren we meer dan tevreden. De niet-SE-variant levert ongetwijfeld dezelfde indrukwekkende beeldkwaliteit, omdat het interne optisch systeem hetzelfde is. Ook dit nieuwe objectief maakt gebruik van negen elementen in acht groepen, waaronder twee asferische lenselementen. Het optisch systeem zorgt voor een beeldhoek van 75 graden bij fullframe camera’s en 53 graden op een camera met DX-formaat sensor.

Nikkor Z 28
Links de nieuwe, slankere Nikkor Z 28 mm, rechts de SE-variant met retrolook.

Scherpstellen met Nikkor Z 28

Het objectief heeft een intern scherpstelsysteem en kan tot op 19 centimeter (gemeten vanaf het filmvlak) scherpstellen. Daarbij heeft het een maximale reproductieverhouding van 0,2x. De zeven afgeronde lamellen zorgen voor een zachte, natuurlijk uitziende achtergrondbokeh.

Een stille stappenmotor zorgt voor een snelle, geluidloze en nauwkeurige scherperstelling. Daarmee is de lens ook geschikt voor video. Ook belangrijk voor filmers: het objectief heeft nauwelijks last van focus breathing, zodat je de scherpstelling kan aanpassen zonder de beeldhoek van de opname te beïnvloeden.

Het nieuwe objectief weegt 155 gram en is daarmee vijf gram lichter dan de SE-variant. Ook heeft de nieuwste 28mm een slankere behuizing. Die heeft een diameter van 70 mm, die van de SE is 71,5 mm. De lengte is wel hetzelfde: 43 mm.

Met de geluidloze instelring kan je de scherpstelling, het diafragma, de belichtingscorrectie of de ISO-gevoeligheid regelen. De behuizing is afgedicht ter bescherming tegen stof en waterdruppels

De Nikkor Z 28mm f/2.8 is vanaf volgende maand aan de adviesprijs van 279 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in