Nikkor Z 100-400mm

De weerbestendige Nikkor Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S combineert een relatief laag gewicht met een compact ontwerp.

Nikon is op dreef, want naast de Z9 en de nieuwe 24-120mm-reiszoom introduceerde het bedrijf ook de Nikkor Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S. Het objectief biedt een supertelebereik in een compact ontwerp en is vooral geschikt voor sport- en natuurfotografie.

Met afmetingen van circa 98 x 222 mm en een gewicht van 1355 gram is de telezoom toch compact en relatief licht. Met deze specificaties kan je hem ook nog goed meenemen op reis. Het objectief is bovendien uitgerust met Nikons Inner Balance-technologie, die ervoor zorgt dat het zwaartepunt op dezelfde plek blijft als je in- en uitzoomt. Zo blijft de stabiliteit bij het volgen van bewegende ontwerpen en fotograferen vanaf een gimbalkop gehandhaafd.

Optisch ontwerp Nikkor Z 100-400mm

De supertelezoom heeft intern vijfentwintig lenselementen verdeeld over twintig groepen. Zes daarvan zijn ED-elementen, bovendien zijn twee Super ED-elementen onderdeel van het optisch ontwerp. Het systeem zorgt over het hele zoombereik voor een eliminatie van chromatische aberraties en kleurranden. Daardoor zullen de beelden opmerkelijk helder en kleurnauwkeurig zijn. Net als de nieuwe 24-120mm bevat de interne optica elementen met speciale coatings en heeft het voorste lenselement een fluorcoating dat vuil afstoot en makkelijk schoon is te maken.

Het focussysteem omvat twee afzonderlijke AF-aandrijfeenheden. Die zijn gesynchroniseerd zodat ze over het hele zoombereik bijzonder snel en nauwkeurig kunnen scherpstellen. De stappenmotoren werken soepel en stil, waardoor de supertelezoom ook geschikt is voor video-opnames. De beeldstabilisatie helpt om cameratrillingen met ongeveer 5.5-stops te verminderen, zodat je beter uit de hand fotografeert in situaties met weinig licht.

Dankzij het interne scherpstelsysteem verandert de totale lengte van de lens niet tijdens het scherpstellen. Dat kan vanaf een afstand van 75 centimeter. De zoom biedt een maximale vergroting van 0.38x. De zoomrotatie is slechts 80 graden, waardoor je snel kan wisselen tussen de 100mm- en 400mm-posities.

Nikkor Z 100-400mm

Aanpasbare bediening

Op de behuizing is een programmeerbare bedieningsring aanwezig, die standaard is ingesteld om handmatig scherp te stellen. Je kan deze ook configureren om het diafragma of de belichtingscompensatie te regelen. Ook zijn er twee toewijsbare L.Fn-knoppen, waarmee je bijvoorbeeld de belichtingsinstellingen of een andere gewenste functie kan regelen. Op het OLED-informatiescherm van het objectief lees je de diafragma-instelling, scherpstelafstand en scherptediepte af in zowel lichte als donkere situaties. De 100-400mm heeft een stof- en vochtbestendig ontwerp zodat je er in alle weersomstandigheden mee aan de slag kan.

De Nikkor Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S kan je nu vooruitbestellen voor een prijs van 2.999 euro. Nikon kan hem dan medio december uitleveren.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in