Wildlife Photographer of the Year
Creation © Laurent Ballesta / Wildlife Photographer of the Year 2021

Wildlife Photographer of the Year 2021 Laurent Ballesta won met een foto van een groep tandbaarzen in een wolk van sperma en eitjes.

Laurent Ballesta is met Creation uitgeroepen tot de Wildlife Photographer of the Year 2021. Zijn foto is volgens de jury de beste van meer dan 50.000 inzendingen uit 95 landen, die zijn ingestuurd voor de jaarlijkse fotowedstrijd van het Britse Natural History Museum.

Ballesta is een Franse onderwaterfotograaf en bioloog en maakte het winnende beeld in Fakarava, Frans-Polynesië. Met zijn mysterieuze creatie vereeuwigde hij een groep tandbaarzen, die uit een melkachtige wolk van eitjes en sperma zwemmen. Al vijf jaar lang bezoeken Laurent en zijn team deze lagune rond de volle maan in juli, wanneer de jaarlijkse paai plaatsvindt. Ze duiken dan dag en nacht om het spektakel niet te missen. Dat is niet zonder gevaren, want in het donker krijgen ze vaak gezelschap van honderden grijze rifhaaien. Die jagen in roedels op de tandbaarzen.

Volgens de voorzitter van de jury Rosamund Kidman Cox werkt “het beeld op zoveel niveaus. Het is verrassend, energiek en intrigerend en heeft een buitenaardse schoonheid. Het legt ook een magisch moment vast – een echt explosieve creatie van leven – waarbij het uiteinde van de exodus van eieren een moment als een symbolisch vraagteken blijft hangen.”

Young Wildlife Photographer of the Year

De jury reikt jaarlijks ook een prijs uit aan jeugdig talent. Dit jaar was de eer aan de tienjarige Vidyun R Hebbar. Met zijn kleurrijke Dome Home is hij uitgeroepen tot Young Wildlife Photographer of the Year 2021. Op de foto is een spin als hoofdonderwerp te zien, terwijl daarachter een tuk-tuk voorbijrijdt. Vidyun deed voor het eerst mee aan de wedstrijd toen hij nog maar acht jaar oud was. Hij fotografeert graag wezens die vaak over het hoofd worden gezien die in de straten en parken van zijn woonplaats Bengaluru, India.

“Het is een fantasierijke manier om een ​​spin zo te fotograferen. De foto is perfect ingekaderd, de focus is perfect. Je kunt de hoektanden van de spin zien en het gekke weefsel van het web. De draden zijn als een delicaat zenuwnetwerk verbonden met de voeten van de spin. De creatieve achtergrond met de felle kleuren van de riksja is een slimme toevoeging”, aldus Kidman Cox over de Hebbars foto.

De twee Grand Title-winnaars zijn volgens de jury de beste van de 19 categoriewinnaars, die betoverende schoonheid van de natuur met haar rijke habitats, boeiend diergedrag en buitengewone soorten laten zien. Houd Shoot.be in de gaten voor meer beelden van de Wildlife Photographer of the Year 2021, dat is ontwikkeld en wordt georganiseerd door het Natural History Museum te Londen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in