Photo RAW 2022

ON1 Photo RAW 2022 pakt uit met onder meer een ruisverwijdering, support voor Photoshop plug-ins en het slim vervangen van luchten.

Net voor het weekend heeft ON1 met Photo RAW 2022 de nieuwste versie van zijn beeldbewerker beschikbaar gesteld. Het programma bouwt voort op eerdere versies van Photo RAW, maar voegt daar natuurlijk ook een hoop nieuwe functies aan toe. Zo bevat het een nieuwe lijnmaskertool en Sky Swap AI, waarmee je saaie luchten vervangt. Bovendien is ON1 NoNoise AI geheel geïntegreerd.

De nieuwe functie Sky Swap AI detecteert automatisch de lucht in foto’s en maakt daar een masker van. Vervolgens kun je die vervangen door een van de meer dan honderd meegeleverde luchten te kiezen of een eigen lucht, net zoals dat al mogelijk was met de tools in Luminar AI. Het programma biedt daarbij een volledige controle over het masker dat wordt gebruikt om de lucht te laten overvloeien. Ook kun je het aanpassen met de andere maskerhulpmiddelen. De tool vervangt niet alleen de lucht, maar het past ook de verlichting en kleur van de voorgrond aan. Ook kan een weerspiegeling van de lucht worden toegevoegd aan een wateroppervlakte op de voorgrond.

Photo RAW 2022

In het dialoogvenster Nieuwe time-lapse-creatie kan je snel time-lapse-video’s maken van stilstaande fotoreeksen. De tool toont direct een voorbeeld van het resultaat en kan proefversies of versie van hoge kwaliteit maken. De functie detecteert wanneer de camera is bewogen en filtert de verkeerd uitgelijnde frames. Het vlakt ook veranderingen in belichting uit, waardoor video’s van dag tot nacht mogelijk worden.

Advertentie

Andere nieuwigheden in Photo RAW 2022

ON1 NoNoise AI, de op AI gebaseerde ruisverwijderaar, is ingebouwd in de kern van Photo RAW. Je kunt de tool on-the-fly en niet-destructief gebruiken, net als elke andere RAW-conversie. Je hoeft dus geen tussenliggende DNG- of TIF-bestanden te maken.

Plug-ins die voor Adobe Photoshop zijn gemaakt, zijn rechtstreeks in ON1 Photo RAW uit te voeren. Heb je een verzameling plug-ins dan kun je die gebruiken in ON1’s programma zonder dat je Photoshop hoeft te starten. Het werkt zelfs als je geen abonnement (meer) op Adobe’s programma hebt.

De exportfunctie is door ON1 geheel opnieuw ontworpen op basis van feedback van gebruikers. Ten eerste zijn presets krachtiger, die kun je rechtstreeks vanuit het bestandsmenu uitvoeren en er meerdere tegelijk uitvoeren. In Bestandstype kan je nu DNG’s maken of kopieën van het origineel exporteren. Ook kun je meerdere watermerken tegelijkertijd gebruiken en daar tekst of afbeeldingen voor gebruiken. Tot slot heb je controle over welke metadata er naar geëxporteerde bestanden wordt geschreven.

Het nieuwe hulpmiddel voor lijnmasker kan net als met een veelhoekige lasso of pen snel maskers maken met rechte lijnen. De lijnen zijn te buigen, en je kunt er punten aan toevoegen en verwijderen. De selecties die je ermee maakt, zijn op elk moment te wijzigen, bijvoorbeeld de dekking ervan. De tool werkt volledig niet-destructief en is compatibel met de andere rachtige maskeringstools in ON1 Photo RAW.

Prijzen en beschikbaarheid

Een permanente licentie op ON1 Photo RAW 2022 kost je ongeveer 107 euro. Heb je een eerdere versie van Photo RAW, dan betaal je 85 euro voor een upgrade. Om het programma uit te proberen kan je een proefversie installeren die veertien dagen werkt.

ON1 Photo RAW-abonnees ontvangen automatisch de nieuwe ON1 Photo RAW 2022 als onderdeel van hun abonnement. Afhankelijk van de hoeveelheid cloudopslag die je nodig hebt, via welke je overal toegang hebt tot (een deel van) je beeldbibliotheek, betaal je daarvoor 8,84 per maand (200 GB, 96 euro per jaar) of 17 euro per maand (1 TB, 192 euro per jaar). Je kan ON1 Photo RAW 2022 op twee computers gebruiken. Uitgebreide informatie over alle aanschafmogelijkheden staan op ON1’s website.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in