Bryan Adams

Bryan Adams fotografeerde collega-muzikanten voor 48ste editie van de Pirelli-kalender met een Fujifilm GFX100S.

Bryan Adams is bij het grote publiek vooral bekend als rockmuzikant die een aantal grote hits achter zijn naam heeft staan. Minder bekend is dat de Canadees ook in de fotografie zijn sporen heeft verdiend. Zijn carrière als professioneel fotograaf is net zo imposant als die als poprocker, met publicaties in de bekendste glossy’s, tentoonstellingen in gerenommeerde musea en reclamecampagnes voor de grote merken. Adams maakte de 2022-editie van de fameuze Pirelli-kalender, waarvoor hij een aantal collega-muzikanten voor zijn lens kreeg.

De Pirelli-kalender is een begrip in de fotografie- en reclamewereld. De exclusieve fotokalender met portretten van (top)modellen en beroemdheden wordt sinds 1964 elk jaar uitgebracht door de Italiaanse bandenfabrikant. De kalender wordt niet verkocht, maar verdeeld onder de belangrijke klanten van het bedrijf en beroemde mensen. De fotograaf van de eerste uitgave was Robert Freeman, bij latere edities waren bijvoorbeeld Herb Rits, Brian Duffy en Annie Leibovitz verantwoordelijk voor de fotografie van de kalender.

Voor de 48ste editie van de kalender fotografeerde Bryan Adams onder andere Cher, Jennifer Hudson, Rita Ora, St. Vincent en Iggy Pop. Het thema van de fotokalender is dit jaar On The Road; Adams presenteert de artiesten alsof ze op tournee zijn. Hij laat niet zozeer hun optredens zien, maar meer wat er tijdens een tour zoal achter de schermen gebeurt. De foto’s tonen verschillende aspecten van op tournee zijn: wakker worden in een hotelkamer, reizen met een tourbus et cetera.

Bryan Adams’ gereedschap

De website Fujifilmrumors wist aan de hand van bovenstaande video en een reportage op CNN te achterhalen welke camera de Canadese fotograaf-muzikant voor de kalender gebruikte. Op een behind the scenes-beeld van Alessandro Scotti is Adams te zien met een camera in de hand. Aan de platte zoeker en het lcd bovenop met twee knoppen rechts daarvan, herkenden ze het toestel als de Fujifilm GFX100S. “Hij heeft er tenminste één”, grapt de site daarover, want Fujifilm schijnt moeite te hebben de camera bij klanten te krijgen. Over de lens die Adams gebruikte is de website minder zeker, maar waarschijnlijk gaat het om de Fujinon GF32-64mmF4.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in