Positieve CIPA-cijfers bewijzen dat fotografiemarkt herstelt van coronacrisis

0

De Japanse brancheorganisatie voor camera- en objectieffabrikanten CIPA publiceerde twee dagen geleden de productiecijfers over de eerste helft van 2021. Die laten een duidelijk positiever beeld zien dan het desastreuze afgelopen jaar. Het aantal verscheepte camera’s is in sommige categorieën met tientallen procentpunten toegenomen.

Wereldwijd verscheepten de producenten in totaal bijna 22 procent meer camera’s dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Die hadden bovendien een 62,5 procent hogere waarde dan in 2020. In totaal zijn er bijna 4,3 miljoen camera’s uit de fabrieken en depots verzonden. Daarvan waren er zo’n anderhalf miljoen compactcamera’s, nagenoeg evenveel als van januari tot en met juni 2020.

CIPA: spiegelloos het populairst

Het aantal verscheepte spiegelreflexen steeg aanzienlijk met 22,2 procent naar ruim 1,2 miljoen stuks. Systeemcamera’s bleken echter nog geliefder. In de eerste jaarhelft zijn er meer dan 1,5 miljoen spiegelloze toestellen verscheept, een stijging van bijna 56 procent. Bovendien was zowel de waarde van de bespiegelde als die van de spiegelloze camera’s hoger, respectievelijk ongeveer 12 en 82 procent.

Op basis van deze cijfers en de cijfers van de tweede helft van 2021 verwacht de branchevereniging dat er dit jaar 7,33 miljoen camera’s verscheept zullen worden. Dat is ruim boven het aantal van 2020, toen dat aantal 5,3 miljoen was. Het is echter wel minder dan de jaren ervoor. In 2019 verscheepten de fabrikanten nog zo’n 8,5 miljoen toestellen, in 2018 zelfs meer dan 10 miljoen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in