Nikon Z9
Photolari

De Nikon Z9 en Canon EOS R3 zijn nog niet te koop, maar zijn al wel in actie op de Olympische Spelen in Tokio.

De Nikon Z9 en de Canon EOS R3 zijn twee camera’s waar we het meest naar uitkijken. Voor beide merken worden de reeds aangekondigde topmodellen gezien als het definitieve einde van de spiegelreflex. Volgens de eerste persberichten zouden de spiegelloze camera’s dit jaar het levenslicht moeten zien, wat betekent dat ze nu volop in testprogramma’s zitten. En waar kun je dergelijke professionele toestellen nu beter aan de tand voelen dan tijdens de actie op de Olympische Spelen?

Zeker nu die plaatsvinden in het thuisland van beide bedrijven is het nauwelijks een verrassing dat ze het sportevenement aangrijpen om hun komende high-end modellen in het echt te testen. Bewijzen daarvoor verschenen de afgelopen dagen op verschillende socialemediakanalen.

Foto’s Nikon Z9

Zo toonde het Twitter-account Photolari een tweetal foto’s van een camera die veel wegheeft van de eerste officiële beelden van de Nikon Z9. Die tweet is inmiddels verwijderd, maar de site Digicam-info had ze al opgeslagen. Later postte Photolari alsnog twee andere foto’s van de Z9 in actie. Nikon zelf deelde vooralsnog enkel foto’s van de voorkant van het toestel, maar op de nieuwe beelden is ook de achterzijde van de body te zien. We zien onder meer de van Nikon bekende ronde zoeker, twee joysticks, een meerpuntsdraaiwiel en heel veel, ongetwijfeld veelal aanpasbare, knoppen.

De 30 fps van de Canon R3 in actie

Van de Canon EOS R3 zijn geen paparazzi-beelden opgedoken, maar duidelijk is dat de systeemcamera wel in actie is op de Olympische Spelen in Tokio. De Amerikaanse Canon-ambassadeur Atiba Jefferson met een indrukwekkende staat van dienst richt zich op de Spelen vooral op skateboarden, en doet dat onder andere met een Canon R3. Hij postte op zijn Instagram-account een ‘video’ van skateboarder Jagger Eaton. Maar, zo schrijft hij erbij, “dit is geen video, dit zijn foto’s”. Zijn beelden tonen het indrukwekkende kunnen van de R3, die continu kan fotograferen met 30 frames per seconde.

Nu we weten dat de twee camera’s ook in de dagelijkse praktijk van professionals worden ingezet, kunnen we ervan uitgaan dat de officiële release aanstaande is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in