Luminar AI

De tool Portret Bokeh AI kan automatisch mensen in een foto isoleren en een bokeh in de achtergrondonscherpte simuleren.

Met de vierde update van Luminar AI introduceert Skylum de functie Portrait Bokeh AI in het beeldbewerkingsprogramma. Zoals de naam al doet vermoeden, richt de tool zich vooral op portretfotografen.

Portrait Bokeh AI kan modellen geheel zelfstandig isoleren van de achtergrond. Daarbij herkent de functie ook mensen in groepen of in ongebruikelijke posities of poses. Als de onderwerpen zijn geïsoleerd, vervaagt de tool de achtergrond met een bokeh die volgens de softwaremaker gelijkwaardig is aan die “van een high-end lens bij een wijd open diafragma”.

Dat kan in Luminar AI dus geheel automatisch, maar het is als gebruiker ook mogelijk om zaken te finetunen. Zo kunnen fotografen het masker dat de software maakt om de onderwerpen vrijstaand te maken, verfijnen. Ook kunnen zij de bokeh die het programma nabootst aanpassen. Bovendien kunnen gebruikers de achtergrondbelichting met schuifregelaars aanpassen, een gloed toevoegen aan de hooglichten, een specifieke scherptediepte instellen en randen verfijnen.

Portret Bokeh AI geeft een voorstel dat je zelf kunt finetunen.

Meer verbeteringen Luminar AI

Luminar AI laat nu ook zien hoe texturen kunnen worden gebruikt. Je kan nu visueel door de texturen bladeren om te beoordelen of ze goed passen bij het werk dat je wilt doen, net zoals eerder al kon met de tools Sky AI en Augmented Sky AI. Ook aangepaste texturen zijn nu toegankelijk binnen het dropdownmenu. Zo kun je eigen texturen uploaden en een bibliotheek met favorieten opbouwen.

Skylum heeft ook de manier veranderd waarop de vervangende luchten in Sky AI worden uitgelijnd met de horizon. De schuifregelaars Verticale positie, Horizontale positie en Horizon Blending zijn vervangen door de Shifting Horizon Control. Deze is te vinden in de sectie Luchtoriëntatie. Met deze interface is een vervangende lucht beter in het frame te plaatsen en uit te lijnen met de horizon. Dat zorgt voor een natuurlijker eindbeeld.

De update is gratis voor alle eigenaren van Luminar AI. Klik hiervoor in de menubalk op (Help en) Controleren op updates.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in