Capture One 21 update

De Capture One 21 update is direct beschikbaar en brengt ondersteuning voor meer lenzen en camera's alsmede nieuwe features.

Fotobewerkingsprogramma Capture One 21 is geüpdatet naar versie 14.3.0. De gratis update voegt verschillende nieuwe en verbeterde functies toe, lost een aantal kleine bugs op en brengt ondersteuning voor meer camera’s en lenzen.

De nieuwe Magic Brush is de belangrijkste toevoeging aan Capture One 21. De tool is ontworpen om snel complexe maskers te maken. Je vindt de nieuwe functie in de Layers-tool en in het Cursor Tools-menu. Volgens de producent maakt de nieuwe functie het mogelijk om snel gebieden met dezelfde kleur te maskeren. Dit is kwestie van een lijn of een krabbel te plaatsen op het gebied dat je wilt bedekken. Capture One vult het gebied vervolgens automatisch. Hiervoor zoekt de Magic Brush in dit gebied naar vergelijkbare pixels en selecteert deze. Op deze manier is het mogelijk om snel delen met vergelijkbare kleuren inclusief grijswaarden te maskeren, en zo je bewerkingen op die specifieke delen toe te passen.

Beter fotobeheer na Capture One 21 update

Capture One heeft ook de Exporter opnieuw ontworpen. Die toont nu alle exportopties op één plek. Ook heeft de softwaremaker gezorgd voor een nieuwe Proofing Viewer; die toont het uiteindelijke beeld met alle door de gebruikers gewenste uitvoerinstellingen. Bovendien kunnen afbeeldingen nu bij het exporteren worden vervangen, wat de workflow moet vereenvoudigen.

In de catalogi kan je nu de foto’s van de geselecteerde map laten zien, inclusief de beelden in submappen, een veelgevraagde functie van Capture One-gebruikers. Verder meldt Capture One dat het nu mogelijk is om nieuwe submappen in je catalogus te synchroniseren door simpelweg de bovenliggende map te synchroniseren. Bij die synchronisatie zijn er bovendien twee nieuwe opties toegevoegd: Inclusief submappen en Alleen eerder toegevoegde submappen opnemen. Hierdoor kun je je catalogi altijd synchroon houden met je harde schijven en kost het minder tijd om handmatig afbeeldingen te importeren.

Uitgebreidere ondersteuning camera’s en lenzen

Ook de tethering-mogelijkheden zijn uitgebreid met de nieuwe Capture One 21 update. Zo kun je nu ook de belichting van de camera’s van Fujifilm beheren via de LiveView van het programma. Leica-eigenaren kunnen met de Focus Nudge-tool de focus aanpassen.

Na de update kan de software RAW-bestanden van meer dan 500 camera’s openen. Er is deze keer ondersteuning voor vijf camera’s toegevoegd: de Fujifilm X-T1 IR en X-S10 (tethering) en de Lumix G99, G95 en G90 van Panasonic. Capture One heeft daarnaast de ondersteuning voor acht objectieven van Fujifilm toegevoegd, alsmede voor twee Sigma-lenzen en vier van Sony. In dit overzicht vind je de volledige lijst met ondersteunde objectieven en camera’s in Capture One 21.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in