Canon

De R6 en 1D X Mark III krijgen C-Log 3. Alle drie de camera's kunnen nu ook direct back-ups maken op de tweede geheugenkaart.

Op basis van de feedback van gebruikers heeft Canon nieuwe firmware voor de EOS R5, R6 en 1D X Mark III geschreven. De updates bieden het drietal vooral meer professionele videomogelijkheden. De firmware-update voor de EOS R6 is direct te downloaden, voor de twee andere camera’s volgt hij deze zomer. Bij de R5 en R6 gaat het om firmwareversie 1.4, bij de EOS-1D X Mark III om versie 1.5.

De firmware-update brengt Canon Log 3 (C-Log 3) naar de EOS R6 en EOS-1D X Mark III. Dit profiel breidt het dynamische bereik uit en biedt meer kleurruimte-opties. De camera’s kunnen daarmee hoogwaardige video’s maken op het niveau van de professionele camera’s die filmmakers in Hollywood gebruiken. De logaritmische gammacurve verhoogt ook de compatibiliteit van deze modellen met filmproductieworkflows. Daardoor is het makkelijker om de kleuren van de opnamen te matchen met die van beelden die zijn vastgelegd met de Cinema EOS-serie camera’s van Canon. In de Canon EOS R5 is C-Log 3 al aanwezig.

Meer updates

Met de nieuwe firmware kunnen alle drie de camera’s filmmateriaal opslaan op twee geheugenkaarten. Gebruikers kunnen een videobestand met dezelfde specificaties (zoals resolutie, fps en codec) op beide geheugenkaarten vastleggen. Als er één kaart beschadigd raakt, hebben ze dus altijd een back-up van het gemaakte beeldmateriaal.

De firmware-update voor de EOS-1D X Mark III en EOS R5 voegt bovendien ondersteuning toe voor CFexpress VPG400-kaarten. Deze kaarten zijn gebaseerd op een nieuwe industriestandaard, die een minimale schrijfsnelheid van 400 MB per seconde garanderen. Dit is essentieel bij het filmen in 8K of het opnemen van RAW-opnamen.

Bioscooplenzen

De firmware-update voor de EOS R5 introduceert verder de compatibiliteit met Canon’s CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S en CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S Cine servozoomlenzen. Met de nieuwe firmware kun je de belichting, focus en zoom vanaf de body van de R5 regelen, en beginnen met opnemen met de opnameknop op Canon Cine servozoomlenzen. Deze compatibiliteit geldt ook voor Canons EOS-hulpprogramma en Camera Connect-software, zodat gebruikers de EOS R5 naadloos in elke workflow kunnen integreren.

De nieuwe EOS R5-firmware maakt externe full-frame 8K ProRes RAW en 5K cropped ProRes RAW-opnamen mogelijk op een Atomos Ninja V+. Op de V-versie van de Atomos Ninja kan de R5 met firmware 1.4  opnames in 5K cropped ProRes RAW opslaan. In combinatie met de EOS R5 kan de Atomos Ninja V+ 8K-opnamen maken met 30 fps, waardoor nieuwe mogelijkheden voor filmmakers en videografen worden ontgrendeld. Met deze professionele opnameformaten kunnen ook de witbalans en ISO naadloos worden gewijzigd tijdens de verwerking.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in