My Book Live

Gebruikers van My Book Live-schijven van Western Digital zijn bij een hack hun data kwijtgeraakt. WD raadt aan de schijven offline te halen.

Western Digital maakte het nieuws van de cyberaanval enkele dagen geleden bekend nadat de fabrikant van harde schijven klachten van klanten binnenkreeg dat zij hun bestanden kwijt geraken en/of niet meer konden inloggen op hun account. De aanval zou vooral de externe harde schijven van het type My Book Live uit 2010 treffen, die ook een LAN-aansluiting hebben.

Uit de eerste analyses van logbestanden blijkt dat de onbekende daders een ‘remote command execution vulnerability’ in de cloudservers van de My Book-schijven hebben uitgebuit om de IP-adressen van gebruikers te bekomen. Op die externe harddisks installeerden ze dan een Trojaans paard met de naam nttpd,1-ppc-be-t1-z. Eens geïnstalleerd zet het virus een resetprocedure in gang waardoor alle opgeslagen bestanden van de schijf gewist worden.

My Book Live afsluiten van het internet

Western Digital schrijft een staaltje van dit virus te hebben kunnen bemachtigen voor verder onderzoek. De fabrikant probeert haar klanten voorlopig gerust te stellen dat er geen gevoelige data zou gecompromitteerd zijn. Om (verder) dataverlies te voorkomen, sluit je je harde schijven best volledig af van het internet. Zonder internetverbinding kunnen de hackers onmogelijk toegang krijgen tot jouw harde schijf. Sommige klanten zouden via data recovery programma’s hun gegevens hebben kunnen terugwinnen, maar Western Digital heeft nog geen lijst ter beschikking van programma’s die effectief en betrouwbaar zijn. Wie gebruikt maakt van de My Book-schijven raden we aan deze blogpost de komende dagen in de gaten te blijven houden voor nieuwere informatie. Wij blijven de situatie ook verder opvolgen.

Hoewel ze schrijven het incident verder te onderzoeken, zou het bedrijf al sinds 2018 op de hoogte zijn geweest van de kwetsbaarheid in hun cloudservers. Dat meldde een alerte lezer van Tweakers. Maar omdat de My Book-serie sinds 2015 geen updates meer ontvangt en uit de roulatie is, heeft Western Digital het blijkbaar maar zo gelaten. Vroeg of laat moest het dus eens grondig fout gaan. Je doet er daarom niet slecht aan een recenter alternatief te zoeken als jouw type harde schijf niet langer meer ondersteuning krijgt van de fabrikant.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in