RF 14-35mm F4L

De RF 14-35mm F4L heeft dezelfde filtermaat als twee andere RF-lenzen met f/4, en ook een vergelijkbaar compact en licht ontwerp.

Canon heeft een groothoekzoomlens voor zijn EOS-R-camera’s geïntroduceerd. De RF 14-35mm F4L IS USM is de wijdste zoomlens voor het systeem tot nu toe. Op een Canon EOS R5 of R6 haalt de lens een voordeel van maar liefst 7 stops. Dat is te danken aan het communicatiesysteem van de RF-mount, die de lens- en in-body-beeldstabilisatie op compatibele camera’s combineert.

De optische beeldstabilisatie van de lens zelf biedt een compensatie van 5,5 stops. Mede door het 14-35mm-bereik en een interne optica met asferische- en UD-elementen die voor kristalheldere beelden moeten zorgen, is de RF 14-35mm F4L perfect voor landschaps- en architectuurfotografie. Ook voor vloggers, die een stabiel en wijd beeldveld nodig hebben, is de groothoekzoom een mooie toevoeging aan de uitrusting.

RF 14-35mm F4L

RF 14-35mm F4L onderdeel van trinity

Het nieuwe zoomobjectief heeft een compact en lichtgewicht ontwerp. Volgens het bedrijf is het daarmee een perfecte aanvulling op de drie-eenheid van compacte f/4-lenzen voor het systeem. Samen met de RF 24-105mm F4L IS USM en RF 70-200mm F4L IS USM hebben fotografen een veelzijdig gecombineerd bereik van 14 tot 200 millimeter. Zonder dat zij grote en zware lenzen mee hoeven te sjouwen, kunnen ze hiermee een breed scala aan perspectieven vastleggen. Alle drie zijn namelijk lichte en compacte zoomlenzen, en daarmee goede reisgenoten. Bovendien delen ze een filterdraad van 77 mm, zodat filters onderling uitgewisseld kunnen worden. Ook dat scheelt weer ruimte in de fototas.

RF 14-35mm F4L

De lens heeft een minimale scherpstelafstand van 20 centimeter en een 0,38x vergroting. Het optisch ontwerp bestaat uit drie asferische lenselementen met ultralage dispersie, en drie van glas gegoten asferische lenselementen. Daarvan is er één zowel UD als asferisch. Deze elementen zorgen van rand tot rand voor de hoogste resolutie van het beeld, wat met name een uitdaging is bij groothoeklenzen waar de aanwezigheid van sferische aberraties sterk toeneemt. Meerdere coatings moeten reflecties en overstraling voorkomen.

De RF-lens heeft een scherpstelling aan de achterzijde, wat het mogelijk maakt om een onderwerp zo dicht mogelijk te benaderen. Het vermindert bovendien focusvariaties bij het scherpstellen, volgens Canon een derde minder dan bij de EF 16-35mm f/4L IS USM. Een Nano USM-scherpstelmotor staat garant voor een snelle, vloeiende en geruisloze autofocus.

De RF 14-35mm F4L IS USM is vanaf eind augustus beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van zo’n 1.850 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in