Nikkor Z 28mm

De Nikkor Z 28mm F2.8 is vanaf eind volgende maand verkrijgbaar als kitlens bij de Z fc en later dit jaar ook apart.

De Nikkor Z 28mm F2.8 (SE) is een van de twee prime-objectieven die al een tijdje op Nikons roadmap stonden. Begin deze maand bevestigde de Japanners al dat ze dit jaar beschikbaar zouden komen. De 28mm is vanaf volgende maand beschikbaar als kitlens bij de Z fc.

De toevoeging SE in de naamgeving staat voor Special Edition. Dat is best opmerkelijk aangezien er nooit een normale editie is geweest. Volgens Nikon is de speciale editie van het objectief uit de Z-serie zo ontworpen dat hij past bij de Z fc. Op deze camera krijg je een APS-C-uitsnede van 42 mm met een beeldhoek van 53 graden, wat perfect is voor spontane portretten en levendige vlogs. Maar je kan de nieuwe lens ook gebruiken op een full-frame Z-camera. Dan krijg je een groothoekbeeld van 28 mm met een beeldhoek van 75 graden.

Interne optica Nikkor Z 28mm

Het optische ontwerp bestaat uit negen elementen die zijn verdeeld in acht groepen. Ook hier is er een relatief klein voorste lenselement en een groter achterste element, zoals bij andere primelenzen voor systeemcamera’s. Het diafragma bestaat uit zeven lamellen die samen voor een ronde opening zorgen. Scherpstellen kan met de 28mm vanaf een minimale afstand van 19 centimeter.

De lens heeft een maximale diameter van 71,5 mm, is 43 mm lang en weegt slechts 160 gram. Vooraan vind je schroefdraad voor 52mm-filters. Nikon geeft aan dat het objectief stofbestendige en druipwaterdichte prestaties biedt, maar dat dat niet in alle situaties en onder alle omstandigheden is gegarandeerd. Spontane familieportretten op het strand en straatfoto’s op regenachtige dagen zijn in elk geval geen probleem voor de groothoek.

De Nikkor Z 28mm F2.8 is vanaf eind volgende maand in een kit met de Nikon Z fc verkrijgbaar voor 1149 euro. Vanaf de herfst moet hij apart te koop zijn.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in