Ganymedes
Juno vloog dichter bij de grootste maan van Jupiter dan alle andere ruimtevaartuigen in meer dan twee decennia. © NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Ruimtesonde Juno maakte de eerste beelden van Ganymedes, vanaf zo'n duizend kilometer afstand van deze maan van Jupiter.

NASA heeft de eerste twee beelden van de vlucht van ruimtesonde Juno langs de maan van Jupiter, Ganymedes, gepubliceerd. De ene is vastgelegd door de JunoCam, de tweede door de navigatiecamera van het ruimtevaartuig. Ze tonen het oppervlak in opmerkelijk detail, inclusief kraters, duidelijk afgescheiden donkere en heldere terreindelen en lange structurele kenmerken. Die zijn mogelijk het gevolg van tektonische omstandigheden.

De zichtbaar-lichtcamera van de JunoCam legde met behulp van een groene filter bijna een hele zijde van de maan vast. Die is geheel met waterijs bedekt. De beeldresolutie is ongeveer één kilometer per pixel. De beeldvormingsexperts van NASA zullen het beeld uiteindelijk combineren met foto’s die gemaakt zijn met de rode en blauwe filters van de camera. Op die manier kunnen ze een kleurenportret van Ganymedes maken.

Donkere kant van Ganymedes

De tweede foto is gemaakt vanaf de Juno’s Stellar Reference Unit. De navigatiecamera daarvan houdt het ruimtevaartuig op koers, en kan dus ook beelden leveren. De zwart-witfoto toont de donkere kant van Ganymedes. Dit is de zijde aan de andere kant van de zon. Het oppervalk baadt hier in zwak licht dat van Jupiter wordt verstrooid. De beeldresolutie van dit beeld ligt tussen de 600 tot 900 meter per pixel. “De omstandigheden waarin we het donkere beeld van Ganymedes verzamelden, waren ideaal voor een weinig-lichtcamera zoals die van onze Stellar Reference Unit”, zegt Heidi Becker, een van de onderzoekers. “Dit is dus een ander deel van het oppervlak dan door JunoCam in direct zonlicht wordt gezien.”

Deze eerste twee beelden van Juno’s vlucht langs de gigantische maan zijn op 7 juni 2021 op aarde ontvangen. “Dit is in ruim twee decennia het dichtste (net iets meer dan duizend kilometer, red.) dat een ruimtevaartuig bij deze mammoetmaan is gekomen”, aldus hoofdonderzoeker van Juno, Scott Bolton van het Southwest Research Institute in San Antonio. “We nemen onze tijd voordat we wetenschappelijke conclusies trekken, maar tot die tijd kunnen we ons gewoon verwonderen over dit hemelse wonder.”

Dit beeld van de donkere kant van Ganymedes werd gemaakt door Juno’s Stellar Reference Unit-navigatiecamera tijdens zijn vlucht langs de maan op 7 juni 2021. © NASA/JPL-Caltech/SwRI

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in