Fujifilm

Het Japanse Fujifilm was gedwongen om een deel van zijn netwerk uit te schakelen na een mogelijke cyberaanval. Het bedrijf werd op 1 juni in Japan getroffen door een cyberaanval, zoals het bedrijf op zijn website bericht. De volledige omvang van de aanval is nog onduidelijk. Van de daders is op moment van schrijven niets […]

Het Japanse Fujifilm was gedwongen om een deel van zijn netwerk uit te schakelen na een mogelijke cyberaanval. Het bedrijf werd op 1 juni in Japan getroffen door een cyberaanval, zoals het bedrijf op zijn website bericht.

De volledige omvang van de aanval is nog onduidelijk. Van de daders is op moment van schrijven niets bekend. Voor Shoot-lezers is Fujifilm vooral bekend als producent van onder meer camera’s en lenzen, maar het bedrijf maakt ook medische en bedrijfstoepassingen.

Mededeling Fujfilm

Volgens een mededeling op de Belgische website ontdekte Fujifilm Europe GmbH afgelopen donderdag een ransomware-aanval tegen Fujifilm Corporation in Tokio. Dat bevestigde gisteren dat de impact van de ongeoorloofde toegang beperkt is tot een specifiek netwerk in Japan. “We hebben vastgesteld dat er geen gerelateerd risico is voor ons netwerk, servers en apparatuur in de EMEA-regio of die van onze klanten in de EMEA-regio. Wij hebben momenteel geen aanwijzingen dat een van onze regionale systemen gecompromitteerd is, ook niet die met klantgegevens. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat er geen verlies, vernietiging, wijziging, ongeoorloofd gebruik of openbaarmaking van onze gegevens of die van onze klanten op de systemen van FUJIFILM Europe is geconstateerd.”

Gisteren heeft Fujifilm België zijn netwerken, servers en IT-apparatuur en -systemen weer online gebracht. Het verwacht dat vandaag alle bedrijfsactiviteiten in EMEA volledig hersteld en operationeel zullen zijn. Het bedrijf zegt al het mogelijke te blijven doen om klanten en partners tijdens deze systeemuitval te ondersteunen.

Meer informatie over de ransomware-aanval bij het Japanse bedrijf is nog niet bekend, het onderzoek is nog lopende. Volgens berichte hebben alle mogelijke orders en communicatie met het bedrijf de nodige hinder gevonden. Wat de volledige impact is van de aanval, is afwachten.

Screenshot van de mededeling op de Belgische website van Fujifilm.

Ransom-weer?

Ransomware is een term voor een bepaalde vorm van cyberaanvallen. Hackers gaan op zoek naar bepaalde manieren en kwetsbaarheden om een systeem te kunnen binnendringen. De systemen van de slachtoffers worden platgelegd met een bepaald virus. Zij krijgen vervolgens een scherm te zien met daarop de melding dat ze losgeld dienen te betalen om hun systeem opnieuw beschikbaar te maken. Zo werden eind 2020 nog een Antwerps laboratorium en fabrikant Foxconn slachtoffer van dit soort aanval. De bedrijven kunnen kiezen om het losgeld te betalen, of om geen toegang meer te hebben tot hun data. In sommige gevallen dreigt men ook met het openbaar maken van alle gegevens van het bedrijf.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in