Clearview AI
Surveillance cameras of a bank

Clearview AI, het bedrijf achter de beruchte gezichtsherkenningssoftware, is door Europese privacy-organisaties aangeklaagd.

Clearview AI, het bedrijf achter de beruchte gezichtsherkenningssoftware, is door Europese privacy-organisaties aangeklaagd. Dat melden enkele van deze organisaties, waaronder Privacy International (PI), vandaag in een persbericht. Ze zijn van mening dat de manier waarop Clearview AI data verzamelt niet in overeenstemming is met de Europese wetgeving.

Het Amerikaanse Clearview AI werkt aan een gigantische database van gezichten dat het van het internet en sociale media ‘schraapt’. Deze beelden kunnen vervolgens door een AI-toepassing met andere beelden worden vergeleken om iemand te identificeren. Veiligheidsdiensten en bedrijven kunnen tegen betaling toegang tot de database krijgen. Zij kunnen deze resultaten gebruiken in onderzoeken.

Onwettig

De klachten zijn afkomstig van organisaties in vijf verschillende Europese landen: Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De privacy-organisaties stellen dat veel gebruikers geen expliciete toestemming geven voor het verschijnen van hun beelden online. Zij verschijnen hoe dan ook in de database van Clearview AI, wat wettelijk niet zou mogen. Daarnaast zouden volgens hen ook bepaalde groepen en minderheden extra kwetsbaar zijn. De database zou zo enkel tot meer discriminatie kunnen leiden.

Advertentie

“Deze vorm van toezicht bevat een zware interferentie met privacy-rechten. Algemener, de ontwikkeling en het uitrollen van dit soort toezicht door private actoren heeft een eng effect op de bereidheid van mensen om zich online uit te drukken, en kan een bedreiging zijn voor hoe mensen hun levens vrij leven”, aldus het persbericht van Privacy International. “Het is cruciaal voor een gezond, vooruitstrevend en open internet waar mensen zich vrij voelen om persoonlijke informatie en foto’s te delen hoe en waar ze willen, zonder de angst dat deze ‘gegrepen’ kunnen worden door private bedrijven en gedeeld worden met vreemdelingen.”

Foute boel?

Het is niet de eerste keer dat Clearview AI op verzet stuit rond zijn werkwijze. Begin 2020 vroegen Google en YouTube nog officieel aan Clearview AI om te stoppen met het schrapen van foto’s van het web. Ook al biedt Google veel van deze informatie zelf aan, het stelde wel dat het deze beelden niet gebruikt om mensen te identificeren. Met deze Europese klachten krijgt het bedrijf het dus ook moeilijk in Europa. Het wordt enkel afwachten wat het resultaat is van de klacht.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in