gigantische ster
© NASA, ESA, STScI

Op 24 april 1990 lanceerde NASA de Hubble Space Telescope. Ruim drie decennia later viert de ruimtevaartorganisatie de 31e verjaardag van de vlucht van de Hubble met een indrukwekkende foto van de ster AG Carinae. Ze is een van de helderste sterren in onze melkweg en omgeven door een gloeiende halo van gas en stof. […]

Op 24 april 1990 lanceerde NASA de Hubble Space Telescope. Ruim drie decennia later viert de ruimtevaartorganisatie de 31e verjaardag van de vlucht van de Hubble met een indrukwekkende foto van de ster AG Carinae. Ze is een van de helderste sterren in onze melkweg en omgeven door een gloeiende halo van gas en stof. De ster is verwikkeld in een strijd om leven en dood, een touwtrekken tussen zwaartekracht en straling om zelfvernietiging te voorkomen.

Het beeld is gemaakt in zichtbaar en ultraviolet licht. Ultraviolet licht biedt een iets duidelijker zicht op de draadvormige stofstructuren die helemaal naar beneden in de richting van de ster reiken. De Hubble is bij uitstek geschikt voor waarnemingen van ultraviolet licht omdat dit golflengtebereik alleen vanuit de ruimte kan worden bekeken.

De foto is een composiet van meerdere belichtingen die zijn verkregen door het WFC3/UVIS-instrument van de Hubble-ruimtetelescoop. Dat bevat verschillende filters gebruikt om de korte-golflengtebereiken te bemonsteren. De kleur is het resultaat van het toewijzen van verschillende tinten (kleuren) aan elk monochromatisch beeld (grijswaarden) dat is gekoppeld aan een afzonderlijk filter.

Advertentie

Gigantische ster

De uitdijende schil van gas en stof die de ster omringt, is ongeveer vijf lichtjaar breed. De enorme structuur is ontstaan ​​uit een of meer gigantische uitbarstingen ongeveer 10.000 jaar geleden. De buitenste lagen van de ster werden daarbij de ruimte in geblazen, als een kokende theepot die van het deksel springt. Het uitgestoten materiaal bedraagt ​​ongeveer tien keer de massa van onze zon.

Deze uitbarstingen zijn kenmerkend voor het korte leven van een gigantische ster zoals de de AG Carinae. Deze sterren behoren tot de zwaarste en helderste sterren die we kennen. Ze leven slechts een paar miljoen jaar, vergeleken met de ongeveer 10 miljard jaar levensduur van onze zon. AG Carinae is een paar miljoen jaar oud en bevindt zich op een afstand van 20.000 lichtjaren in ons Melkwegstelsel. De ster is naar schatting zo’n zeventig keer massiever dan onze zon en straalt het met de verblindende schittering van een miljoen zonnen. Meer over AG Carinae lees je op de website van NASA.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in