supermaan
© istockphoto.com/JSSIII

Bij een supermaan is de maan het dichtst bij de aarde. Met deze instellingen kan je haar perfect fotograferen.

In de komende nacht van maandag op dinsdag is het volle maan. Omdat het de volle maan is die dit jaar het dichtst bij de aarde staat, spreken we van een supermaan. Dankzij dit zeldzaam astronomisch verschijnsel kun je de maan groot in beeld brengen. Hoe doe je dat?

Een supermaan komt voor bij volle manen en is te zien als de maan tijdens haar ellipsvormige draai rond de aarde het dichts bij onze planeet staat. Bij zo’n supermaan kan de maan wel 14 procent groter en 30 procent helderder lijken.

De maan komt vanavond iets na acht uur op in het oost-zuidoosten, en dinsdagochtend om ongeveer half zes is het volle maan. Dinsdagavond komt de maan om ongeveer 21.40 op. Dan is het officieel weliswaar al volle maan geweest, maar het verschil is niet te zien. Tijdens de opkomst is de supermaan het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat.

Vooralsnog lijkt het weer mee te werken om de supermaan goed in beeld te brengen. De voorspelling is het vrij helder wordt, zodat er goed zicht is op de maan. En omdat er hoge wolkenvelden kunnen zijn, is ook de kans op een maanhalo aanwezig.

Hoe fotografeer je de supermaan?

Supermaan of niet, de maan is een kleine schijf aan de hemel. Om ze groot op de foto te zetten blijft een telelens onmisbaar. Gebruik je een groothoeklens om ook het landschap in beeld te brengen, dan zal de maan helemaal niet zo groot lijken. Hoe meer millimeters, hoe beter. Wil je de maand op een full-framecamera beeldvullend fotograferen, is zelfs een brandpuntsafstand van 1200 mm nodig. Een superzoomcamera is een goed alternatief.

Met minder millimeters kan het ook, en is het zelfs makkelijker om de dimensies van de supermaan te overdrijven. Je neemt dat een onderwerp op de voorgrond mee in beeld, zoals een gebouw, een boom, … Let op: ‘voorgrond’ is hier relatief ten opzichte van de maan. Om de maan in verhouding groot te laten lijken, hou je ongeveer een kilometer afstand van dat onderwerp. Gebruik een app als The Photographer’s Ephemeris (TPE) of Lighttrac om de baan van de maan aan de hemel vooraf te bekijken zodat je een goede locatie kunt kiezen.

supermaan
© istockphoto.com/Eloi_Omella

De volle maan is ’s nachts een heldere schijf tegen een zwarte achtergrond. Met automatische belichting kom je er dus niet. Zet je camera in manuele modus, bij lage gevoeligheid (ISO 100) om zo weinig mogelijk ruis te krijgen en een middelgroot diafragma (f/8). Probeer nu 1/250 als sluitertijd om de maan correct belicht te krijgen; maak de sluitertijd desnoods langer of korter als 1/250 geen goed resultaat geeft.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in