Tamron 150-500mm

Volgens de producent kan je met de Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD ook in uiterste telestand nog goed vanuit de hand fotograferen.

De nieuwe Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD is Tamrons eerste ultra-telezoomobjectief voor de full-frames van Sony dat tot een brandpuntsafstand van 500 mm reikt. Het is een zoom waarmee je zelfs in de uiterste zoomstand vanuit de hand kan fotograferen. Voor een supertelezoom is de 150-500mm namelijk opvallend compact. Hij is ingeschoven slechts 210 mm lang en heeft een maximale diameter van 93 mm. Ook in de uiterste telestand is hij met 283 mm niet groot. Het gewicht van het zoomobjectief is 1,725 gram. Verder is de korte slag om van 150 naar 500 mm te zoomen opvallend; die is slechts 75 graden. Zo kan je snel en met minimale beweging de beeldhoek aanpassen.

Het objectief is ontworpen en gebouwd met een sterke nadruk op compacte afmetingen en gebruiksvriendelijkheid, maar zonder dat dat afbreuk doet aan de beeldkwaliteit. Daarvoor hebben de Tamron-ingenieurs een optische constructie ontworpen dat bestaat uit vijfentwintig lenselementen in zestien groepen. Die zorgen voor een hoog oplossend vermogen over het gehele beeld. Speciale lenselementen, waaronder één XLD (eXtra Low Dispersion), vijf LD (Low Dispersion) en twee hybride asferische lenselementen, houden aberraties onder controle.

Tamron 150-500mm

Snel scherpstellen met de Tamron 150-500mm

De nieuwe lens is uitgerust met dezelfde VXD lineaire scherpstelmotor die Tamron ook in de 70-180mm F/2.8 Di III VXD gebruikt. Die levert een snelle en precieze scherpstelling en is zeer responsief. Ook bij ultratele-opnamen op 500 mm kan je zo snel en nauwkeurig scherpstellen op onderwerpen, of die nu dichtbij of veraf zijn. Tamron zegt dat het de continue autofocus sterk heeft verbeterd om makkelijker snel bewegende onderwerpen te kunnen vastleggen. De lineaire motor werkt stiller dan een conventioneel aandrijfsysteem: hij zorgt voor minder aandrijfgeluid en trillingen die tijdens het scherpstellen ontstaan. Daardoor is het zoomobjectief ook geschikt voor video, en voor het maken van beelden waarbij stilte is vereist, bijvoorbeeld in geval van schuwe dieren.

De Tamron 150-500mm biedt voor een ultratelezoom interessante close-upmogelijkheden. De kortste scherpstelafstand is in de 150mm-stand 60 centimeter en bij 500 mm 180. Dat zorgt bij 150 mm voor een hoge maximale vergrotingsmaatstaf van 1:3,1 (1:3,7 in de ultratelestand). Zo kan je macro-telefoto’s maken van onderwerpen als vlinders, insecten en bloemen, terwijl je een redelijke verre opnameafstand aanhoudt.

Het stabilisatiemechanisme in de nieuwe zoom geeft tot 4 stops winst. De instellingen van het mechanisme bepaal je met een VC-keuzeschakelaar. Die biedt drie instellingen: stabilisatie opname én zoekerbeeld, stabilisatie van enkel de opname en een stand voor panning.

De Tamron 150-500mm F/5-6.7 Di III VC VXD zal waarschijnlijk begin juni beschikbaar komen voor een prijs van rond de 1500 euro.

Zie hieronder enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de nieuwe lens door Tamron-ambassadeurs.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in