Pentax K-3 III

De Pentax K-3 III is geheel vernieuwd ten opzichte van vorige modellen, en biedt onder meer betere beeldstabilisatie en een modern AF-systeem.

Na meerdere vooraankondigingen zal de Pentax K-3 III komende maand daadwerkelijk beschikbaar komen. Ricoh laat weten dat het nieuwe spiegelreflextopmodel met APS-C-sensor in april verkrijgbaar zal zijn in een zwarte of zilveren body. De adviesprijs bedraagt 1.999 euro. Ook komt er van beide versies een gelimiteerde premium kit in een wereldwijde oplage van 1.000 stuks. Die bevat naast de camera een tweede accu, een accugrip en een exclusieve lederen draagriem, en is zo’n 300 euro duurder.

Het hart van de K-3 III is een nieuwe BSI-CMOS-sensor in APS-C-formaat met 25,7 megapixels. Ook de rest van het binnenwerk van de dslr is volledig vernieuwd. De PRIME V-beeldprocessor en een nieuw ontworpen accelerator-unit moeten samen met de sensor zorgen voor een zeer hoge beeldkwaliteit. De nieuwe Pentax heeft geen anti-aliasingfilter, om een zo hoog mogelijke resolutie en superscherpe beelden te kunnen produceren. Vergeleken met voorganger K-3 II is het dynamisch bereik vergroot en laat de camera minder ruis zien, zelfs in het lage of superhoge bereik. Volgens Ricoh is de ruisonderdrukking zo sterk verbeterd dat de K-3 III een maximale lichtgevoeligheid van ISO 1.600.000 heeft.

De K-3 Mark III beschikt over 101 scherpstelsensoren, waarvan 25 kruissensoren in het midden. Daarmee moet de camera kunnen scherpstellen tot minimale helderheidsniveaus van -4 EV. De RGB-Ir-beeldsensor met 307.000 pixels zorgt er met een nieuw ontwikkeld algoritme voor dat de camera onderwerpen met een variërende snelheid of onregelmatige bewegingen kan volgen. Die kan de K-3 III vastleggen met een maximale burstrate van 12 beelden per seconde.

Pentax K-3 III heeft IBIS

Het ingebouwde SR II-mechanisme voor bewegingscompensatie werkt over vijf assen. De compensatie van ongeveer 5,5 stops is een persoonlijk record voor Pentax. Het mechanisme biedt ook een panning-modus, die je helpt om scherpe, heldere beelden van langzaam bewegende onderwerpen vast te leggen. De sensor-shift-functie, die Ricoh bij de Pentax K-3 II introduceerde, kan op de Mark III ook zonder statief worden toegepast. Deze technologie maakt vier beelden door de beeldsensor telkens één pixel te verschuiven en voegt deze vervolgens samen tot één beeld. Volgens Richo werkt de functie het effectiefst met een sluitertijd van 1/1000 seconde of langer.

De Pentax K-3 III is voorzien van een optische zoeker met een beeldhoek van bijna 100% en een vergroting van ongeveer 1,05 maal. Door gebruik te maken van een optisch element dat vervorming corrigeert en door de lenscoatings te optimaliseren, levert de camera een natuurgetrouw zoekerbeeld. De helderheid zou zo’n 10 procent ten opzichte van de K-3 II zijn verbeterd.

De nieuwste K-3 kan filmen in maximaal 4K en tegen 30p of 24p. Full-HD filmclips zijn mogelijk met een framerate van 60, 30p of 24p. De spiegelreflex is uitgerust met een stereomicrofooningang en een hoofdtelefoonaansluiting. Ook Bluetooth en wlan zijn ingebouwd in de stof- en weerbestendige body.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in