Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Zo’n twee jaar geleden, in april van 2019, kregen we de eerste foto van een zwart gat te zien. Ruim een jaar later volgde een video van het natuurfenomeen M87. Nu heeft het team achter de Event Horizon Telescope een nieuwe update. Het heeft gisteren een foto gepubliceerd, die het zwarte gat in gepolariseerd licht laat zien. Daardoor is het magnetische veld van M87 zichtbaar.

Gepolariseerd zicht op het zwarte gat in M87. De lijnen geven de polarisatierichting aan, die gerelateerd is aan het magnetische veld rond de schaduw van het zwarte gat. © EHT Collaboration

Het zwarte gat in kwestie is een enorm object in het centrum van het sterrenstelsel Messier 87, op 55 miljoen lichtjaar van de aarde. Om dit te observeren koppelden wetenschappers acht telescopen over de hele wereld aan elkaar. De combinatie staat bekend als de Event Horizon Telescope (of EHT). Volgens de onderzoekers is deze min of meer virtuele telescoop met een gigantische resolutie in staat om “de lengte van een creditcard op de maan te meten”.

Dit is de eerste keer dat astronomen polarisatie, een kenmerk van magnetische velden, zo dichtbij een zwart gat hebben gemeten. Deze is in het beeld te zien in de vorm van de lijnen. De waarnemingen zijn essentieel om te verklaren hoe het M87-sterrenstelsel in staat is om energetische stralen vanuit zijn kern te lanceren. Volgens de onderzoekers is het beeld “een cruciaal bewijsstuk om te begrijpen hoe magnetische velden zich gedragen”.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in