Lumix S

De Lumix S1H kan met nieuwe firmware opnemen in 5.9K Blackmagic RAW, terwijl de overige Lumix S-camera's kleinere verbeteringen krijgen.

Panasonic heeft voor zijn Lumix S1H, S1, S1R en S5 firmware-updates aangekondigd die de functies, prestaties en bruikbaarheid van de full-frame camera’s uitbreiden. Ook voor de spiegelloze box-camera met Micro Four Thirds-sensor BGH1 zal nieuwe firmware beschikbaar komen.

Panasonic zal de updates de komende weken publiceren op de wereldwijde servicewebsite voor de Lumix-camera’s van Panasonic. Dat gebeurt volgens het volgende schema.

  • S1H: firmwareversie 2.4, 31 maart 2021
  • S1: firmwareversie 2.0, 6 april 2021
  • S1R: firmwareversie 1.8, 6 april 2021
  • S5: firmwareversie 2.2, 6 april 2021
  • BGH1: firmwareversie 2.0, 24 maart 2021

Verbeteringen voor Lumix S1H

Firmwareversie 2.4 zal aan de S1H de mogelijkheid toevoegen om te filmen in het 5.9K Blackmagic RAW-formaat. Dat kan de camera als ze via HDMI is aangesloten op de Video Assist 12G HDR recorder van Blackmagic. Op dit moment ondersteunt de S1H al het opnemen in Apple ProRes RAW-formaat als ze is aangesloten op een Atomos Ninja V. Tijdens het uitvoeren van RAW-bestanden kan V-Log of V709 worden geselecteerd op de Live View-monitor. Ook kunnen dan ondersteunende opnamefuncties zoals WFM (Wave Form Monitor), Vector Scope, Luminance Spot Meter en Zebra Pattern worden gebruikt.

Met de nieuwe firmware krijgen gebruikers ook de optie om informatie over de oriëntatie van de camera al dan niet toe te voegen aan filmbestanden. Dit voorkomt dat het beeld onbedoeld draait bij het afspelen. Bovendien is de Power Save modus dan ook te selecteren als de camera stroom krijgt via een AC-adapter.

Verbeteringen voor overige Panasonic-camera’s

Deze laatste twee features komen in firmwareversie 2.0 ook beschikbaar voor de Lumix S1. Bovendien krijgt deze camera de functie Dual Native ISO Setting na de update.

De overige verbeteringen die de firmwareversie 2.0 brengt zijn enkel beschikbaar voor gebruikers die de Upgrade Software Key DMW-SFU2 hebben aangeschaft. Zij kunnen RAW-videobestanden via HDMI in het Apple ProRes RAW-formaat vastleggen op een Atomos Ninja V. Bovendien krijgen de eigenaren van de Upgrade Software Key de beschikking over meer opnameformaten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld filmen in 6K tegen 24p en 5,9K tegen maximaal 30p, beide met 200 Mbps.

De nieuwe firmware voor de S1R en S5 zal alleen de eerder genoemde Power Save modus en oriëntatie functie aan deze camera’s toevoegen. Firmwareversie 2.0 voor de professionele box-camera BGH1 zal vooral nieuwe streaming opties en ondersteuning van Apple ProRes RAW bij opslag op een Ninja V bieden. Op de ondersteunende website komt voor deze video’s een LUT (Lookup table) beschikbaar, waarmee gebruikers dezelfde kleurgradatiemogelijkheden krijgen als met V-Log/V-Gamut.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in