Sony FE 50mm F1.2 GM

De Sony FE 50mm F1.2 GM is een compacte en lichte prime in een weerbestendige behuizing en is ontwikkeld om topprestaties te leveren.

Met de FE 50mm F1.2 GM komt Sony met alweer zijn zestigste E-mount-objectief. De lens heeft een groot diafragma van f/1.2 en moet zowel bij het fotograferen als filmen topprestaties leveren. En dat in een compacte en lichtgewichte behuizing.

Het maximale F1.2-diafragma van dit objectief biedt een zeer kleine scherptediepte en een uitstekende lichtinval. Dit zorgt voor kortere sluitertijden en lagere ISO-waarden, ook bij weinig licht. De compacte afmetingen (108 mm lang bij een diameter van 87 mm) en het lichtgewicht ontwerp (778 gram) van deze prime bieden mogelijkheden voor verschillende type fotografie. Zo is de FE 50mm F1.2 GM inzetbaar voor portretten, bruiloften, sportevenementen, food photography en landschappen. Dankzij een maximaal diafragma van F1.2, de stille autofocus en krachtige trackingprestaties is het objectief geschikt voor zowel fotograferen als filmen.

Sony FE 50mm F1.2 GM is G-Master-lens

Net als de in januari van dit jaar geïntroduceerde 35mm-prime maakt het nieuwe objectief deel uit van Sony’s G-Master-reeks. Alle lenzen in de serie zijn ontworpen volgens hoge kwaliteitseisen en produceren een uitstekende resolutie. De FE 50mm F1.2 GM heeft een optisch ontwerp van veertien lenselementen in tien groepen. Drie daarvan zijn extreem asferische elementen, die zorgen voor een hoge resolutie over het gehele beeld. Bij dit nieuwe objectief heeft Sony een Nano AR Coating II toegepast. Deze onderdrukt interne reflecties en minimaliseert flare en ghosting. Ondanks de brede kijkhoek van de lens behoudt de Nano AR Coating II over het hele beeld een hoge helderheid en contrast, zelfs bij lastige lichtomstandigheden. Het objectief heeft verder een minimale sferische aberratie.

Een mooi bokeh behoort ook tot de eisen van GM-lenzen. Voor de FE 50mm F1.2 heeft Sony een nieuw cirkelvormig diafragma met elf lamellen ontwikkeld. Daarmee kan de lens zowel in de voor- als achtergrond een vloeiende, diepe bokeh creëren. Scherpstellen kan tot op een minimale scherpstelafstand van ongeveer 40 centimeter.

Snelle tracking

Het objectief werkt natuurlijk optimaal samen met de AF-functies van Sony-camera’s zoals tracking en oogherkenning. Zelfs met de geringe scherptediepte bij f/1.2 kan het objecten scherp in beeld houden. Daarvoor verantwoordelijk zijn vier lineaire motoren, die zorgen voor een snelle, nauwkeurige en stille AF en tracking. De scherpstelling gebeurt met een minimale vertraging en weinig trillingen. Bovendien zorgt het zwevende scherpstelmechanisme van het objectief voor een hoge resolutie over het gehele scherpstelbereik.

De FE 50mm F1.2 GM is ontworpen met professionele content creators in gedachten. De lens heeft handige bedieningselementen zoals een diafragmaring met aan/uit-klikschakelaar, een scherpstelstandschakelaar en twee aanpasbare scherpstelknoppen. De FE 50mm F1.2 GM heeft een stof- en vochtbestendig design en een fluorcoating op het frontelement. Deze beschermt de lens tegen vingerafdrukken, stof, water, olie en andere verontreinigingen.

De Sony FE 50mm F1.2 GM is vanaf april beschikbaar in de Benelux voor 2300 euro.

Voorbeeldfoto gemaakt door Sandra Aberg.
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in