Summicron-M 35 f/2

Met de  Leica APO-Summicron-M 35 f/2 ASPH. zegt de Duitse fabrikant een gematigde groothoek te introduceren waarvan de optische prestaties nauwelijks overtroffen kunnen worden. Het objectief haalt met een ultrascherpe detailweergave alles uit de huidige én toekomstige beeldsensoren. Bovendien is de APO-Summicron-M 35 het enige M-objectief met een minimale scherpstelafstand van slechts 30 centimeter. De […]

Met de  Leica APO-Summicron-M 35 f/2 ASPH. zegt de Duitse fabrikant een gematigde groothoek te introduceren waarvan de optische prestaties nauwelijks overtroffen kunnen worden. Het objectief haalt met een ultrascherpe detailweergave alles uit de huidige én toekomstige beeldsensoren. Bovendien is de APO-Summicron-M 35 het enige M-objectief met een minimale scherpstelafstand van slechts 30 centimeter.

De tien lenselementen van het objectief zijn verdeeld in vijf groepen. Drie elementen zijn voorzien van asferische oppervlakken, waarvan één aan beide zijden. Zes elementen zijn gemaakt van glas met anomale gedeeltelijke dispersie; dat moet chromatische aberraties tot bijna nul reduceren. Deze zorgen ook voor een apochromatische correctie, wat niet vaak gebeurt in objectieven met deze brandpuntsafstand.

Een speciaal ontwerp van de zonnekap en anti-reflectiecoatings zorgen dat de APO-Summicron-M 35 nauwelijks gevoelig is voor strooilicht. Zo kan de fotograaf zonder enig probleem tegen de zon of andere lichtbronnen in fotograferen. Samen met de hoge contrastweergave van rand tot rand, zorgt dit voor een bijzonder fraaie bokeh bij open diafragma. Aangezien het diafragma bijna cirkelvormig is (dankzij het gebruik van elf lamellen), blijft dit effect ook behouden bij het diafragmeren van het objectief.

Scherpstellen met Leica APO-Summicron-M 35 f/2 ASPH.

Dankzij een zwevend lenselement dat zorgt voor gelijkblijvende prestaties op alle afstanden levert de lens ook uitstekende resultaten op korte scherpstelafstanden. De scherpstelring heeft een grote scherpstelslag van 300 graden, waardoor je zeer nauwkeurig kan scherpstellen. Via de meetzoeker van de Leica M-camera’s kan je met het objectief tot op een afstand van 70 cm scherpstellen, waarna er even een lichte weerstand op de scherpstelring voelbaar wordt. Op afstanden tussen 70 en 30 cm kan de fotograaf naar keuze scherpstellen via het lcd-display van de camera in de Live View-modus, door de elektronische Visoflex zoeker of met behulp van de Leica FOTOS-app.

Met zijn klassieke reportage-brandpuntsafstand is dit een objectief dat in elke fotografische situatie inzetbaar is. Het is compatibel met alle huidige en toekomstige modellen van de Leica M-serie. Met behulp van een adapter kan je het objectief ook op de SL2 en SL2-S gebruiken.

De Leica APO Summicron-M 35 f/2 ASPH. zal binnenkort verkrijgbaar zijn voor een prijs van ongeveer 7.300 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in