De Marsrover Perseverance is veilig en wel geland op zijn nieuwe thuis. De robot gaat de planeet Mars letterlijk en figuurlijk in kaart brengen.

Op 30 juli 2020 begon Perseverance, de allernieuwste Marsrover van NASA, aan zijn belangrijke missie. Na een lange toch van ongeveer 471 miljoen kilometer brak gisteren dan eindelijk de grote dag aan waar al meer dan een half jaar naar werd uitgekeken. De Marsrover kwam samen met zijn reiscompagnons, een speciaal voertuig en een drone, aan op zijn nieuwe bestemming. Rond 22u onze tijd deelde NASA het heugelijke nieuws dat Perseverance veilig geland was.

De landing was verre van een evidentie. De raket vloog met een snelheid van ongeveer 20.000 kilometer per uur de atmosfeer van Mars binnen. Aan een soort parachute en kabels moest de Marsrover veilig vanuit de raket naar het marsoppervlak afdalen. Dat hele proces verliep volautomatisch, omdat door het afstand- en tijdverschil bijsturen vanop de aarde niet mogelijk was. Na 7 zenuwslopende minuten landde Perseverance veilig en wel.

Image credit: NASA

Eerste zwart-wit beelden

De missie van Perseverance zal minstens één ‘Marsjaar’ (bijna twee jaar op aarde) duren. Tijdens die periode zal de rover verschillende grondstalen verzamelen, die bij zijn terugkomst kunnen onderzocht worden. NASA hoopt aan de hand van die grondstalen meer inzicht te verwerven in de verschillende habitats die mogelijk zijn op de planeet. De rover zal ook de meest gedetailleerde beelden ooit maken van Mars, die zullen worden aangevuld met beelden van de vliegende drone. Perseverance beschikt over 23 camera’s waarmee hij kleur- en 3D-beelden kan maken. Ook heeft hij microfoons om geluidsopnames te maken, iets wat bij eerdere Marsmissies nooit gelukt was.

Gisterenavond al verschenen op Twitter de eerste authentieke beelden van Perseverance. Die zijn nog wel in zwart-wit en ook vrij wazig. Dat komt omdat de eerste beelden met de navigatiecamera’s aan de voor en achterkant gemaakt zijn, en dit zijn de meest robuuste camera’s. Door de lading hingen de lenzen ook nog vol stof. In de nabije toekomst zal Perseverance veel scherpere foto’s kunnen maken van Mars. Op één van de foto’s zien we de Jezero-krater. De krater, die ten noorden van de evenaar op mars ligt, ziet NASA als een cruciale locatie in het onderzoek. Uit vorig onderzoek zijn aanwijzingen gekomen dat op die plek enkele miljarden jaren geleden een meer lag, en men denkt ook dat er een vulkaan nabij gelegen heeft.

Is there life on Mars?

David Bowie stelde de vraag al in 1971, en veertig jaar later weten we het antwoord nog steeds niet. De missie met de Perseverance moet voor een nieuw doorbraak zorgen in het onderzoek naar mogelijk leven op Mars. Bij ‘leven’ moet je natuurlijk niet denken aan aliens, maar wel aan micro-organismen die gedijden in vulkanisch gebied. NASA hoopt ooit een menselijke basis te kunnen neerpoten op de Rode Planeet, en zou tegen 2030 zelfs al een bemande vlucht richting Mars willen organiseren. Maar daarvoor moet met 100% zekerheid kunnen besloten worden dat een mens kan overleven op Mars.

De planeet fascineert de internationale ruimtevaart al decennialang. Want naast NASA werken ook het ESA, China en de Verenigde Arabische Emiraten aan een rover om naar Mars te sturen. Perseverance kan dus nog vrienden krijgen. Elon Musk maakt er ook geen geheim van dat Mars het einddoel is van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in