Nikon-topman

Twee Nikon-fabrieken sluiten vanaf eind maart hun deuren, waardoor de producent in Japan slechts een enkele fabriek overhoudt.

Volgens berichtgeving van de Japanse website Nikkei Shimbun stopt Nikon eind volgende maand de productie van verwisselbare lenzen in twee van zijn Japanse fabrieken. Daardoor houdt de fabrikant nog maar één productiefaciliteit voor objectieven in zijn thuisland over.

De maatregel maakt deel uit van Nikons strategie om de operationele kosten te verlagen. Dat is nodig om te kunnen overleven in een markt die al jaren krimpt. De fotografie-industrie heeft door de coronacrisis bovendien extra klappen moeten incasseren. Het bekende fotografiemerk stopt eind maart de productie van de Nagai-fabriek in de provincie Yamagata. Ook de Aizu-fabriek in de provincie Fukushima zal vanaf dan geen lenzen meer maken. Nikon concentreert met de maatregel de binnenlandse productie van verwisselbare lenzen in zijn fabriek te Otawara City. Die is gevestigd in de provincie Tochigi.

Nikon-fabrieken sluiten permanent

De Nikon-fabrieken in Nagai en Aizu zijn eigendom van dochter Tochigi Nikon Corporation. Volgens de website zijn er op deze productielocaties 108 respectievelijk 54 werknemers in dienst. Een vertegenwoordiger van Nikon zegt in de publicatie dat het de werknemers van beide fabrieken zal vragen of ze bereid zijn te verhuizen naar Otawara City. Als zij dat niet kunnen, gaat het bedrijf hen helpen bij het vinden van een andere baan.

De fabrieken zullen in augustus volledig sluiten. Nikon wil de fabriek in Yamagata verkopen en de productiefaciliteit in Fukushima teruggegeven aan de lokale overheid. In december van het afgelopen jaar kondigde Nikon al aan dat het zijn camerafabriek in Sendai in de regio Tohoku zou sluiten. Om kosten te besparen wil het zijn cameraproductie in zijn geheel naar Thailand verplaatsen. Het is op dit moment niet bekend of de totale productie van de twee te sluiten lensfabrieken naar de fabriek in Otawara City zal worden verplaatst. Het is ook mogelijk dat Nikon een deel van de productie in zijn Thaise fabrieken zal uitvoeren.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in