Fujinon GF80mmF1.7

De nieuwe Fujinon GF80mmF1.7 R WR is een snelle en weerbestendige primelens voor de middenformaat camera's van Fujifilm.

Met de Fujinon GF80mmF1.7 R WR introduceert Fujifilm zijn snelste autofocusobjectief voor camera’s met een G-mount. Het objectief heeft een groot diafragma van f/1.7. Het is daarmee erg geschikt voor portretfotografen met een middenformaat camera zoals de vorige week gelanceerde GFX100S. Op die en andere GFX-camera’s heeft een kleinbeeldequivalent brandpuntsafstand 63 mm. Naast de GF110mmF2 R WR en de GF80mmF1.7 R WR, die een iets bredere beeldhoek heeft, is dit de derde portretlens voor deze camera’s.

Intern ontwerp Fujinon GF80mmF1.7

De Fujinon GF80mmF1.7 R WR heeft een diafragma met negen afgeronde diafragmabladen. Dat moet zorgen voor een prachtig en zacht bokeh, waardoor voor- en achtergrond zich scheiden met behoud van scherpte tot in de uiterste hoeken. De optische constructie van dit objectief bestaat uit 12 lenselementen die zijn onderverdeeld in 9 groepen. Het objectief heeft één asferisch element en twee Super ED lenselementen. Hierdoor is het objectief optimaal gebalanceerd om sferische aberraties effectief te verminderen. Bij de productie van het glaswerk maakte Fujifilm gebruik van nieuwe, preciezere technieken, waardoor het objectief het effect van ‘uienringen’ nóg beter onderdrukt.

Zes autofocuselementen, waaronder het asferische lenselement, zorgen voor de automatische scherpstelling in de lens. Daarvoor is hij uitgerust met een DC-motor die voldoende koppel heeft om de autofocusgroep accuraat en snel te kunnen verplaatsen. Dit gebeurt zelfs wanneer het objectief ‘vol open’ op f/1.7 en met een zeer korte scherptediepte wordt gebruikt. Het objectief ondersteunt ook gezicht- en oogdetectie AF. Die werkt ook nauwkeurig als een persoon beweegt.

De GF80mmF1.7 R WR biedt een halve stop verbetering voor de autofocusprestaties van de Fujfilm GFX100. Hierdoor verbetert het ‘zicht’ voor het autofocussysteem van deze camera van -5.0 EV naar -5.5 EV. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker sneller en beter kan scherpstellen wanneer het objectief wordt gebruikt in moeilijke lichtsituaties.

Compact voor een grootformaatlens

De nieuwe Fujinon is 99,2mm lang en weegt 795 gram. De filtermaat voor het objectief is 77 mm. Het objectief is daardoor prettig van formaat en geschikt om overal te gebruiken, zowel binnen als buiten de studio.

Het objectief is op tien plekken afgedicht om het objectief te beschermen tegen stof en water. Het kan worden gebruikt bij temperaturen tot -10 graden Celsius. Het voorste lenselement is voorzien van een speciale fluor coating die vuil afstoot, om het objectief extra te beschermen.

De Fujinon GF80mmF1.7 is vanaf eind februari voor een bedrag van ongeveer 2.299 euro verkrijgbaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in