What She Said
© What She Said (2021) door Deanna Templeton, uitgegeven door MACK


Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


What She Said begon als een verzameling portretten van jonge vrouwen door Deanna Templeton. Het werd een langetermijnproject dat met het verschijnen van een boek is uitgegroeid tot een autobiografische reflectie op de tienerjaren van de fotograaf, inclusief haar eigen dagboekaantekeningen. Het boek toont de gemeenschappelijke strijd, vreugde en teleurstellingen van jonge vrouwen met verschillende achtergronden en culturen.

Het boek ontleent zijn titel aan een nummer van The Smiths: “What she said was sad / But then, all the rejection she’s had / To pretend to be happy / Could only be idiocy.” Het werk vindt zijn oorsprong in portretten die Deanna Templeton maakte in de straten van de VS, Europa, Australië en Rusland. Ze fotografeerde vrouwen in hun adolescentie: punkers en outcasts wier gescheurde spijkerbroek en panty’s, tatoeages en kapsels getuigen van deze overgangsperiode. Ze navigeren door de intensiteit van het tienerleven.

© What She Said (2021) door Deanna Templeton, uitgegeven door MACK.

What She Said toont worstelende tieners

Templeton groeide op in een heel andere omgeving in de jaren tachtig. Toch herkende ze iets in haar modellen, iets universeels van de vrouwelijke adolescentie. Ze worstelden met vergelijkbare teleurstellingen en uitdagingen die zij als jonge vrouw tegenkwam. Het boek combineert deze moderne portretten met concertposters en Templetons eigen dagboeken uit het midden tot eind jaren 80. Daarmee legt het de ervaring van opgroeien bloot, inclusief al zijn tegenstellingen, humor en emoties.

© What She Said (2021) door Deanna Templeton, uitgegeven door MACK.

Een tekst uit een van de dagboeken illustreert dit: “Het enige waar ik naar uitkijk zijn de weekenden, en soms zijn ze net zo slecht als de week. God, het is zo verdomd saai!! Als ik ‘s ochtends wakker word, heb ik het gevoel dat ik 99 jaar oud ben!! Ik ben zo moe en lui en ongelukkig. Ik ben pas 15 jaar oud, wat is er mis met mij, waarom ben ik zo ongelukkig? Deze wereld is zo stom! Mensen zijn zo stom! Ik ben zo stom, of zoals mijn broer zou zeggen: ‘Je bent een freak!’”

De Amerikaanse Deanna Templeton is geboren en gevestigd in Huntington Beach, Californië. Ze heeft inmiddels vijf boeken gepubliceerd en solotentoonstellingen gehad in onder andere San Francisco, Noorwegen en Nederland. Templeton wordt vertegenwoordigd door Gallery Fifty-One in Antwerpen.

What She Said
© What She Said (2021) door Deanna Templeton, uitgegeven door MACK.

What She Said (ISBN 978-1-913620-05-9) van Deanna Templeton is verkrijgbaar in de betere boekwinkels en op de website van de uitgever Mack. Het telt 168 pagina’s en kost 45 euro. Voor 10 euro extra krijg je er ook een limited edition draagtas met een dagboekuittreksel uit het boek bij.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in