Irix 45mm f/1.4 GFX

Het ontwerp van de Irix 45mm f/1.4 GFX is gebaseerd op dat van de 45mm-lenzen die Irix voor fullframes op de markt brengt.

Met de 45mm f/1.4 GFX brengt Irix zijn objectief met klassieke brandpuntsafstand nu ook uit voor de middenformaat camera’s van Fujifilm. Het ontwerp is gebaseerd op dat van de 45mm-lenzen die Irix voor fullframes op de markt brengt.

De versie met mount voor Fujifilm GFX-camera’s heeft met elf lenselementen in negen groepen vergelijkbare optica als de lenzen voor Canon EF, Nikon F en Pentax K. Daaronder bevindt zich één ASP-element. Op een Fujifilm GFX 50R of GFX 100 levert dat een kleinbeeldequivalent van om en nabij 36 mm op. Bij het fotograferen heb je zo een beeldhoek van ruim 62 graden tot je beschikking. Samen met een groot diafragma van f/1.4 en de hoge resolutie maakt dat het objectief geschikt voor tal van onderwerpen, waarvan je de achtergrond mooi kan vervagen. Het diafragma bestaande uit 9 afgeronde lamellen zorgt voor een zachte achtergrondvervaging en een cirkelvormige bokeh. De maximale van de 45mm voor GFX is f/22.

Behuizing Irix 45mm f/1.4 GFX

De lens heeft de zogenaamde Dragonfly-afwerking van Irix, waardoor hij krasbestendig is. De 45mm is op vijf cruciale plaatsen tegen stof en water beschermd. De interne constructie is versterkt met metalen elementen. Onderdeel van Dragonfly is ook een antislip scherpstelring, die je makkelijker laat scherpstellen. Volgens Irix kan je de lens daarom inzetten in uitdagende situaties zoals een zanderige Sahara of het ijskoude Antarctica.

Op de lenscilinder is ook een focus lock aanwezig om de focusring in een specifieke positie te vergrendelen. Dit is vooral handig als je een bepaalde afstand tot het onderwerp wilt behouden of de focus op oneindig wilt instellen.

De Irix 45mm f/1.4 GFX is 87 mm breed en heeft een lengte van 144 mm. Het objectief is niet licht: met 1120 gram weegt het ruim een kilo. De lens is op de website van het bedrijf vanaf nu verkrijgbaar voor zo’n 845 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in