DSM 7.0

DSM 7.0 verbetert alle aspecten van het besturingssysteem voor de NAS-apparaten van Synology. Ook de app voor fotobeheer is vernieuwd.

Synology heeft een nieuwe versie van zijn DiskStation Manager (DSM) software voor NAS-systemen gepresenteerd. DSM 7.0 bevat nieuwe technologieën voor opslag, back-up en hybride cloud voor apparaten zoals de Synology DS420+ nog beter maken.

DSM 7.0 verbetert alle aspecten van het besturingssysteem, van opslagbeheer en de gebruikersinterface tot de cloud ondersteunde functionaliteiten zoals beveiliging en on demand opslag. “We zijn begonnen met de basis en hebben de opslagsubsystemen en management interface volledig vernieuwd”, vertelt Derren Lu, de eindverantwoordelijke voor DSM bij Synology.

Beter fotobeheer in DSM 7.0

Zo bouwt het gloednieuwe Synology Photos verder op de AI-functies van Moments en de organisatorische flexibiliteit van Photo Station. Gebruikers kunnen foto’s eenvoudig back-uppen vanaf hun mobiele apparaten of camera’s, filteren met uitgebreide opties en organiseren in Tijdlijn- of Mapweergaven. Als alternatief kunnen gebruikers voorwaardes instellen voor albums zodat foto’s die aan specifieke criteria voldoen automatisch worden toegevoegd.

De tool bevat nu ook nieuwe functies als wachtwoordbescherming en vervaldata. Daarmee kan je je beelden op een eenvoudige en veilige manier delen. Bovendien is Photos een volledig lokale oplossing. Dat betekent dus dat een netwerkverbinding niet nodig is om taken zoals gezichtsherkenning uit te voeren — een must voor absolute privacy.

Cloudopslag wanneer je het nodig hebt

Hybrid Share biedt een flexibele oplossing om lokale opslag samen te voegen met cloudopslag. Dreigt je fotocollectie dus groter te worden dan je NAS-capaciteit aankan, dan kan je de harde schijven op elk moment uitbreiden met opslag in de cloud.

Een NAS zoals de door Shoot geteste DS420+ kan je voorzien van SSD-cache om de prestaties ervan te verbeteren. DSM 7.0 stelt gebruikers nu in staat om SSD-cache op elk moment toe te voegen of te verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft voor de services. De nieuwe SSD Cache Advisor is nauwkeuriger en analyseert I/O-patronen over een langere periode om de gebruiker betere suggesties te kunnen doen.

Prestatieverbeteringen voor DSM

DSM 7.0 zorgt ook voor flinke optimalisaties van de NAS-systemen. Daarbij noemt Synology enkele resultaten:

  • Tot 80% snellere RAID 6-prestaties;
  • Tot 200% hogere terugschrijfsnelheden van SSD-cache;
  • Slimmere en snellere RAID-reparatie door alleen gebruikte ruimte te repareren;
  • Betere prestaties dankzij SSD-caching met mogelijkheid om metagegevens vast te maken;
  • Ondersteuning voor volumes tot 1 PB voor archieftaken;
  • Deduplicatie per volume voor een aanzienlijke verbetering van de opslagefficiëntie (dit zal volgen in een update na de introductie).

DSM 7.0 voor bedrijven

Systeembeheerders van bedrijven zien met de nieuwe opslagfuncties in DSM hun workflows vereenvoudigen en aanzienlijk versnellen. Daardoor is een goede onderhoudspraktijk toegankelijker dan ooit tevoren. Een nieuwe functie voor schijfvervanging maakt dit proces bijvoorbeeld veel eenvoudiger en minder belastend voor het systeem. Wanneer een schijf wordt aangewezen voor vervanging en een nieuwe schijf in een reservesleuf wordt geplaatst, kloont DSM de oude schijf naar de nieuwe zonder de opslagpool te beschadigen.

DSM 7.0 bevat ook een nieuwe automatische reparatiefunctie. Die maakt het beheer van opslagpools op afstand eenvoudiger. Wanneer een pool beschadigd is en een schijf moet worden vervangen, werkt het heel simpel. De gebruiker meldt zich aan en markeert de pool voor automatische reparatie. Wanneer een lokale technicus de opdracht krijgt om de defecte schijf te vervangen, begint DSM onmiddellijk met het opnieuw opbouwen van de array.

In dit artikel hebben we slechts enkele voorbeelden beschreven van de verbeteringen die DSM 7.0 gaat brengen. Alle nieuwigheden vind je op de site van Synology. Wil je nu al profiteren van de nieuwe mogelijkheden, dan kan je de openbare bètaversie downloaden van deze webpagina. DSM 7.0 komt in de loop van 2021 beschikbaar als gratis update op compatibele Synology-apparaten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in