CS2740

De CS2740 is een perfecte monitor voor beeldmakers. Lees hier over de mogelijkheden van en onze ervaringen met dit 27inch-beeldscherm.

De ColorEdge CS2740 van Eizo belooft foto’s weer te geven zoals ze echt zijn. Dat is precies wat wij fotografen willen. Ik mocht de monitor een tijdje in mijn workflow uitproberen.

Monitorspecialist Eizo richt zich met twee productseries op de creatieve gebruiker. De CS-modellen zijn de meer betaalbare schermen voor hobby- en thuisgebruik, de CG-reeks bevat monitoren voor professioneel gebruik. Die laatste hebben een geïntegreerde kalibratiesensor en worden geleverd inclusief lichtkap. Deze schermen bieden de allerbeste prestaties voor mensen die beroepsmatig met beeldbewerking bezig zijn, maar tegen een even professioneel prijskaartje. De modellen in de SC-serie zijn een stuk vriendelijker geprijsd.

Dat wil echter zeker niet zeggen dat de door ons geteste CS2740 minder geschikt is voor de enthousiaste of professionele fotograaf. Integendeel, de 27inch-monitor heeft high-end specificaties onder meer wat betreft kleurweergave. Bovendien krijg je kalibratiesoftware meegeleverd, al moet je zelf een externe sensor aanschaffen. Voor het voorkomen van lichtinval op het scherm is een lichtkap als optie verkrijgbaar.

Advertentie

CS2740

Bouw en bediening

De CS2740 volgt het herkenbare, strakke ontwerp van andere Eizo-monitoren. De beelden worden weergeven op een IPS (Wide Gamut)-scherm dat zo’n 59,6 x 33,5 cm groot is. Daaromheen zit een smalle, matzwarte rand van ongeveer 2 cm breed met rechte hoeken. In de rechter benedenhoek vind je de aan-uitschakelaar met links daarvan zes drukgevoelige knoppen in de vorm van witte ledjes. Deze rechthoekige lampjes lichten subtiel op nadat je een ervan aanraakt, wat de monitor een extra chique uitstraling geeft. Alle belangrijke instellingen regel je met deze touchknoppen.

Zodra je een van de zes toucheert, verschijnt op het beeldscherm een snelmenu met vijf opties. Hiermee kan je snel van ingang veranderen en de weergeven kleurruimte wijzigen. Voor twee opties kan je zelf bepalen welke functie die regelt: het instellen van de helderheid, snel schakelen naar de vorige kleurruimte of informatie over de weergave laten tonen. Je keuze geef je aan in het menu, de vijfde en laatste optie.

In dit menu kan je nog veel meer zaken regelen om de Eizo geheel op jouw wensen af te stemmen. Je vindt hier bijvoorbeeld opties om de kleurruimte, de helderheid, automatisch uitschakelen en de menutaal in te stellen. Wat dat laatste betreft is in Nederlands weliswaar niet voorzien, maar de instellingen spreken voor fotografieliefhebbers voor zich.

De knoppen reageren zeer comfortabel, je hoeft ze nauwelijks aan te raken. Dat wil je ook zo min mogelijk, want bij harder indrukken heeft het scherm de neiging om even wat te ‘wiebelen’. Het systeem werkt zeer intuïtief met vinkjes, kruisjes en knoppen om door het menu te bladeren. Heb je genoeg van de piepjes bij het indrukken van de toetsjes, dan schakel je die in dit menu makkelijk uit. Je kan een aantal instellingen overigens ook via de gratis software ColorNavigator 7 op je computer wijzigen. Verderop lees je meer over de handige mogelijkheden van dit programma.

Ergonomie CS2740

De CS2740 heeft een stijlvol ontworpen standaard die al in de fabriek aan het scherm is bevestigd. Je hoeft dus niet met schroefjes te gaan klungelen, de monitor is direct klaar voor gebruik. Voor montage aan een muurbeugel kan je het scherm wel loskoppelen van de standaard. Aan de bovenzijde heeft de Eizo een netjes weggewerkte handgreep. Daarmee houd je het scherm stevig en comfortabel vast bij verplaatsing. Dat geeft je extra zekerheid als je naar een andere werkplek verhuist, wat bij mij in tijden van thuiswerk regelmatig het geval was.

CS2740
Eizo levert de ColorEdge kant-en-klaar vanuit de doos met een gemonteerde, zeer robuuste standaard. Wil je de monitor aan de muur bevestigen, dan kan dat ook.

De standaard heeft een zware ronde voet, die ervoor zorgt dat het scherm stevig en stabiel op je bureau staat. Aan de achterkant zit daar een afneembare lus op, om je kabels netjes weg te leiden. De voet en het scherm zijn met elkaar verbonden met een stevige balk, die je traploos in hoogte kan positioneren met een verschil van ruim 15 centimeter. In de laagste stand hangt het scherm ongeveer 3,5 centimeter boven het bureaublad.

Het scherm is ook te kantelen: 35 graden naar achteren en 5 graden naar voren. Vooral portretfotografen zullen waarderen dat de monitor ook 90 graden roteerbaar is. Zo kan je een portret dus op het volledige scherm laten weergeven en beoordelen. Draaien is ook mogelijk, met een draaicirkel van 344 graden. Het veranderen van positie en hoogte gaat telkens zeer vloeiend. Na enige weerstand te overwinnen verander je soepel de hoogte of positie van het beeldscherm. Het blijft dan in elke stand stevig op zijn plek.

Voor het aansluiten op een computer heeft de Eizo CS2740 drie mogelijkheden: HDMI, DisplayPort of USB-C. Zowel een DisplayPort- als USB-C-kabel krijg je cadeau, een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd. Ideaal: gebruik je USB-C om het signaal door te geven, dan kan de Eizo ook maximaal 60 watt stroom leveren aan je laptop. Dat scheelt weer een kabel op je bureau! Ook de ingebouwde USB-hub zorgt voor een opgeruimde werkplek. Zowel aan de zijkant als aan de onderkant heeft de CS2740 namelijk twee USB-A-poorten waarop je bijvoorbeeld een toetsenbord, muis externe drive of printer kan aansluiten.

CS2740
De CS2740 dient ook als USB-hub, zodat je er maximaal vier randapparaten op kan aansluiten. Hier zie je de twee USB-poorten aan de zijkant.

CS2740 levert sublieme prestaties

De ColorEdge-monitoren zijn ontworpen voor mensen die zich serieus bezighouden met beeldbewerking. Eizo kalibreert elke monitor daarom voor verzending in de fabriek. Hierbij controleert het uitgebreid de gammacurven van de rood-, groen- en blauwkanalen, en corrigeert ze indien nodig. Dankzij dit kalibratieproces kan je ervan uitgaan dat de monitor na het uitpakken direct klaar is voor gebruik. Het zorgt er ook voor dat een latere herkalibratie met ColorNavigator al binnen negentig seconden gepiept is.

De CS2740 is zeer prettig voor de ogen, ook als je langere tijd foto’s aan het bewerken bent. Omdat het beeldscherm ontspiegeld is, heb je geen last van hinderlijke reflecties. Bovendien flikkert het niet, wat zorgt voor een rustig ogend beeld en veel minder snel vermoeide ogen. De ingebouwde microchip produceert een uniforme en constante weergave over het gehele beeldoppervlak.

De monitor heeft een 4K-resolutie met 3840 x 2160 beeldpunten. Bij dit voor beeldbewerking zeer comfortabele 27inch-formaat komt dat neer op een pixeldichtheid van 164 ppi. Het verschil met een full-HD monitor (96 ppi) is op dit gebied gigantisch. Het beeldscherm geeft zo een veel realistischere weergave van hoe een print er uiteindelijk komt uit te zien. De foto’s worden telkens haarscherp getoond, zodat je je foto’s tot op pixelniveau kan bewerken.

Dankzij de sublieme 4K-resolutie zijn zelfs de kleinste details van je foto’s zichtbaar.

Dankzij zijn IPS (Wide Gamut)-paneel met een zeer goede contrastverhouding van 1000:1 en een helderheid van 350 cd/m² geeft de Eizo CS2740 kleurnuances op een indrukwekkende manier weer. Ook kan je anderen goed laten meekijken, omdat de kleurtonen en contrasten vanuit wisselende kijkhoeken opvallend stabiel blijven. Omdat de monitor tot 99 procent van de AdobeRGB-kleurruimte afdekt, kan het hij volledige kleurenspectrum van elke moderne camera realistisch en compleet weergeven. Zo zie je op het beeldscherm dus elke kleurtint die je camera heeft vastgelegd.

Gratis software

Voor optimaal gebruik van de CS2740 kan je op de website van Eizo verschillende programma’s gratis downloaden. Ik noemde al ColorNavigator, waarmee je de monitor gemakkelijk en snel gekalibreerd kan houden. Omdat de weergave-eigenschappen van elke monitor bij langer gebruik veranderen, is een regelmatige herkalibratie noodzakelijk. Dat is natuurlijk des te belangrijker bij een grafisch beeldscherm. Je wilt immers dat een foto door de jaren heen op dezelfde wijze wordt weergegeven. ColorNavigator maakt dit terugkerende klusje eenvoudig en snel.

De monitoren in de ColorEdge CS-reeks hebben geen geïntegreerde kalibratiesensor. Maar de ColorNavigator-software ondersteunt alle gangbare sensoren voor een perfecte, regelmatige kalibratie.

Met het programma kan je ook handmatig het witpunt en de helderheid van de standaard kleurinstellingen corrigeren. Dat kan handig zijn in bepaalde afwijkende lichtomstandigheden, je hebt hiervoor geen kalibratiesensor nodig. Als je de basisprincipes van kleurbeheer begrijpt, kan je zeker uit de voeten met ColorNavigator. Bovendien is op de website van Eizo een handleiding beschikbaar, die je er stapsgewijs wegwijs in maakt.

Daar vind je ook de noemenswaardige Quick Color Match-software. Eizo ontwikkelde dit programma in samenwerking met Adobe, Canon en Epson als een gemakkelijke manier om soft proofing te simuleren. De tool biedt een eenvoudige manier om te tonen hoe een afbeelding eruit gaat zien als je deze afdrukt op een inkjetprinter van Canon of Epson.

Conclusie

Al behoort de CS2740 niet tot de professionele ColorEdge-serie van Eizo, de beeldweergave van deze monitor is over het hele oppervlak van een zeer hoog niveau. Met zijn 4K-resolutie presenteert het beeldscherm je foto’s altijd haarscherp en met alle kleurnuances en details die je camera heeft vastgelegd. Hoewel je er een extern apparaatje voor nodig hebt, houd je de kleurweergave ervan heel eenvoudig stabiel over de gehele levensduur. Bovendien heeft het beeldscherm een mooi design en een zeer goede bouwkwaliteit.

Zoveel goeds en moois heeft natuurlijk zijn prijs, met een adviesprijs van zo’n 1570 euro is de monitor niet echt goedkoop. Maar voor wie alles uit zijn beelden wil halen, is de Eizo ColorEdge CS2470 zeker die investering waard.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in