Tokina

De Tokina atx-m 23 en 33 mm F1.4 hebben een kleinbeeldequivalent brandpunt van 35 en 50 mm en zijn vanaf begin december verkrijgbaar.

Tokina heeft twee nieuwe lenzen gelanceerd voor de X-serie-camera’s van Fujifilm, zoals de vorige week door Shoot geteste X-S10. Het gaat om de atx-m 23mm F1.4 en de atx-m 33mm F1.4. Omgerekend naar fullframe formaat hebben de primes brandpuntsafstanden van 35 respectievelijk 50 mm. Beide objectieven zijn vanaf 11 december te koop.

Met de groothoeklens atx-m 23mm F1.4 X richt Tokina zich op semi-professionele fotografen die vooral straatfoto’s, landschappen en close-upfoto’s maken. De standaardprime atx-m 33mm F1.4 X is vooral interessant voor fotografen die het meest snapshots, landschappen en omgevingsportretten vastleggen.

Kenmerken van de nieuwe Tokina-primes

Tokina heeft de lenzen ontworpen om goed in balans te zijn met de moderne spiegelloze camera’s van Fujifilm. Ze zijn daarom compact en licht. De twee hebben dezelfde afmetingen: ze zijn 72 millimeter lang en hebben een diameter van 65 millimeter. Ook zijn ze allebeide voorzien van een filterdraad van 52 mm. Het gewicht is wel verschillend: de 23mm weegt 276 gram, de 33mm-lens legt 285 gram op de weegschaal.

Volgens het bedrijf zijn ze beide ook goed geschikt voor video-opnames. Ze focussen namelijk geruisloos dankzij de stille ST-M-motor. Bovendien kan je in de videomodus de diafragmaring zonder klikken soepel handmatig regelen. De objectieven communiceren volledig met de camera’s van Fujifilm en ondersteunen zo ook de 5-assige interne beeldstabilisatie daarvan.

Het grote f/1.4-diafragma brengt een mooie bokeh in de voor- en achtergrond dankzij de negen lamellen waarmee het is opgebouwd. Die grote opening zorgt natuurlijk ook voor veel licht op de sensor, zodat de primes ook geschikt zijn voor opnamen bij weinig licht. Het kleinste in te stellen diafragma is f/16.

De objectieven komen volgende maand beschikbaar voor een consumentenprijs van respectievelijk 499 euro voor de atx-m 23mm F1.4 X en 429 euro voor de atx-m 33mm F1.4 X.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in