Speedlite EL-1

De Canon Speedlite EL-1 is een high-end flitser die je op en los van de camera kan gebruiken. Hij heeft een opvallend laag minimaal flitsvermogen waarmee je creatiever kan flitsen.

Canon introduceerde deze week ook een nieuwe professionele (opzet)flitser. De Speedlite EL-1 heeft een robuust en weerbestendig ontwerp, waardoor hij zelfs onder extreme omstandigheden betrouwbare resultaten kan leveren. De flitser is het nieuwe vlaggenschip in de reeks flitsers van het bedrijf en kan zowel op als los van de camera voor extra licht zorgen.

De EL-1 heeft een zelfde richtgetal van 60m als de bestaande topper van Canon, de 600EX Speedlite. Dat is bij ISO 100 en een zoom ingesteld op 200 mm. Waar de nieuweling in uitblinkt is juist het minimale flitsvermogen. De meeste opzetflitser kun je op hun laagst instellen op 1/128 van het totale, de EL-1 gaat met een minimum van 1/8192 veel verder. De flitser bewijst dus ook dienst als je slechts weinig extra licht nodig hebt, zoals bij macrofotografie en het vastleggen van nachtelijke sterrenhemels. De flitsintensiteit is in 14 stappen te regelen.

Nieuwe accu voor Speedlite EL-1

De EL-1 gebruikt de nieuwe lithium-ion-accu LP-EL, die een maximale recycletijd van 0,9 seconde naar vol vermogen mogelijk maakt. Volledig opgeladen kan je met de accu volgens Canon 335 keer op vol vermogen flitsen. De flitser heeft een actief koelsysteem met een interne ventilator, dat consistente flitsprestaties gedurende langere opnamesessies zoals voor bruiloften garandeert.

In de CSP-modus (Continuous Shooting Priority) verlaagt de EL-1 automatisch de flitsintensiteit met één stop en verhoogt hij de ISO-gevoeligheid met dezelfde waarde. Daardoor kan je nog langer doorgaan met flitsen zonder te hoeven opladen. De accu is compatibel met de LC-E6/LC-E6E-lader, waarmee ook veel van de huidige Canon-camera’s zijn op te laden.

De EL-1 is bedoeld voor professionals en gevorderde gebruikers en heeft weerbestendigheid die op een vergelijkbaar niveau is als de professionele Canon 1D-camera’s. Dankzij degelijke afdichtingen blijft de flitser ook in uitdagende omstandigheden zoals zware regenval presteren. De nieuwe xenonbuis staat garant voor een langere duurzaamheid, hogere nauwkeurigheid en consistentie.

Optimale interface

Het lcd-scherm is verbeterd en heeft nu witte achtergrondverlichting en witte tekst op een zwarte achtergrond. Daardoor zijn de instellingen goed leesbaar, zelfs bij weinig omgevingslicht. Ook het bereik voor indirect flitsen is vergroot; de flitskop kan je 120 graden kantelen. Bovendien is de flitskop 180 graden te draaien, zodat je hem naar achteren kan richten voor nog zachter licht. Portretfotografen zullen verheugd zijn dat een adapter voor indirect flitsen en de twee kleurenfilters in de doos zijn inbegrepen.

Voor gebruik in een studio-omgeving is de Speedlite EL-1 aan te sluiten op maximaal 15 andere flitsers. De wireless signaaloverdracht maakt creatieve opties als een tweede-gordijnsynchronisatie mogelijk, waardoor je de flitser bijvoorbeeld ook kan inzetten als achtergrondverlichting.

De Speedlite EL-1 is vanaf begin februari 2021 verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van net geen 1.200 euro. In die maand komt ook de nieuwe LP-EL-accu beschikbaar, voor een verkoopadviesprijs van circa 140 euro.

Speedlite EL-1
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in