Tamron 28-200mm

De Tamron 28-200mm heeft de eigenschappen van een goede zoomlens voor op reis. Wij testten of het objectief echt zo'n fijne reisgenoot is.

Tamrons 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD komt met een wereldprimeur voor een travelzoomobjectief: hij heeft een groot diafragma van f/2.8 in de 28mm-groothoekstand. Maakt dat deze lichtsterke zoomlens ook de ideale reisgenoot?

Deze Tamron 28-200mm is onderdeel van een serie compacte kwaliteitsobjectieven die het bedrijf speciaal voor de fullframe camera’s van Sony ontwikkelt. Het is inmiddels de zevende lens die Tamron in de reeks op de markt brengt. Net als de Sony-camera’s zijn de objectieven relatief klein en licht, zodat ze daarmee goed in balans zijn.

Het bereik van de lenzen in de serie heeft Tamron goed op elkaar afgestemd. Zo sluit deze zoomlens mooi aan bij het groothoekbereik van de 17-18mm F/2.8. Met deze lenscombinatie dek je brandpuntsafstanden van ultragroothoek tot tele, en dat terwijl het totale gewicht niet boven de kilo uitkomt. Bovendien zijn alle objectieven in de serie voorzien van een gemeenschappelijke filterdiameter van 67 mm. Als landschaps- of architectuurfotograaf heb je zo maar één ND-, grijsverloop- en polarisatiefilter nodig. Die past op elke lens en zorgt ook weer voor een minder volle en lichtere fototas.

Behuizing Tamron 28-200mm

In lijn met de ontwerpfilosofie van de lenzenreeks is ook het minimalistische design van de 28-200mm-zoom. Op de compacte 117 mm lange behuizing vind je geen overdaad aan knoppen, er is slechts voorzien in een aanduiding voor de brandpuntafstand en een zoomlock-knop. Met die laatste voorkom je dat de lens onbedoeld uitschuift als je hem aan een riem draagt. Verder heeft de zoom aan de voorzijde een brede, soepele zoomring en aan de achterzijde een smallere, maar even makkelijk te draaien focusring – that’s it.

Tamron heeft niet gekozen voor een metalen constructie, maar voor plastic. Mede daardoor blijft het gewicht van het objectief beperkt tot 575 gram. Ter vergelijking: de 24-240mm-zoomlens van Sony is ruim twee ons zwaarder. Dat is toch een prettig verschil voor een allround lens waarmee je de hele dag uit de voeten kunt. Zoals we inmiddels weten van de 28-75mm en de 17-28mm uit dezelfde serie, wil zo’n plastic behuizing met rubberen draairingen niet zeggen dat de bouwkwaliteit slecht is. Integendeel, ook deze nieuweling voelt degelijk gebouwd aan en hij kan zeker een stootje verdragen. Bovendien kan je hem gerust inzetten als de (weers)omstandigheden minder gunstig zijn. De Tamron 28-200mm heeft zes afdichtingen op kritieke plaatsen om het binnendringen van bijvoorbeeld regendruppels tegen te gaan. Ook is het oppervlak van het voorste lenselement gecoat met een beschermende fluorverbinding, dat water en olie afstoot en daardoor makkelijk schoon te houden is.

Tamron 28-200mm
De 28-200mm is op de belangrijkste plekken voorzien van waterdichte ringen.

Het interne ontwerp

In de behuizing heeft Tamron het optische ontwerp geoptimaliseerd met 18 lenselementen verdeeld over 14 groepen. De lens heeft meerdere speciale lenselementen, waaronder één extra-laag-dispersie, twee-laag-dispersie, twee  glasgegoten en twee hybride-asferische lenselementen. Die zijn zo gerangschikt dat ze in de praktijk chromatische en andere aberraties tot een minimum beperken. Het ontwerp kenmerkt zich ook door een hoog oplossend vermogen. Bovendien is het ook voorzien van een antireflectie coating, die ghosting en flare effectief verminderen.

Tamron 28-200mm

In tegenstelling tot de eerder genoemde Sony-zoom, heeft de Tamron geen ingebouwde beeldstabilisatie. Wel is het objectief geoptimaliseerd om te worden gecombineerd met de beeldstabilisatie van de camera’s van Sony, maar dat werkt voornamelijk goed bij kortere brandpuntsafstanden.

De focusgroep van de 28-200mm wordt aangedreven door een stappenmotor, die snel en accuraat reageert. Het is een erg stille motor, zodat je bij video geen last hebt van storende bijgeluiden. De lens houdt daarmee zowel snel bewegende onderwerpen als stilstaande objecten trefzeker in focus. Bovendien is hij compatibel met de AF-features van Sony-camera’s, dus kan je functies als Fast Hybrid AF en oogdetectie inzetten om je onderwerpen scherp vast te leggen.

Prestaties Tamron 28-200mm

Voor een allround zoom biedt de 28-200 mm opvallende close-upmogelijkheden. In de groothoekstand heeft hij een minimale scherpstelafstand van slechts 19 centimeter. In combinatie met de grote opening van f/2.8 kun je zo prachtige opnames van dichtbij maken, met een fraaie onscherpe achtergrond. Ook in het maximale telebereik is de kortste scherpstelafstand gering: 80 centimeter. Dat geeft je de mogelijkheid ook van verderaf beeldvullende foto’s met een mooie achtergrondonscherpte te maken. In dat bereik kan je het diafragma namelijk nog steeds opendraaien tot f/5.6. De diafragmawaarden bij de tussenliggende brandpuntsafstanden (f/3.5 bij 50 mm, f/5 bij 100) geven je in elk bereik nog veel meer kansen tot spelen met scherptediepte.

Al bij het maximale diafragma is de scherpte indrukwekkend. (f/2.8, 1/1000, ISO 100, 28 mm)

De Tamron heeft ook richting het telebereik grotere diafragma’s, zodat je zelfs met lange brandpuntsafstanden kunt spelen met scherptediepte. (f/5, 1/100, ISO 12800, 138 mm)

De uitgekiende optica resulteert in zeer goede scherpe en contrastrijke beelden – ook bij de randen. Vanaf f/5.6 is de scherpte van rand tot rand uitstekend en het best. Maar ook al bij het grootste diafragma in de groothoekstand is die indrukwekkend, vooral in het centrum van de foto’s. Dan is er wel wat vignettering zichtbaar.

Verder diafragmenteren levert meer scherpte op aan de randen van de foto’s. Vanaf ongeveer f5.6 is scherpte in alle delen van het beeld perfect. (f/3.5, 1/2000, ISO 100, 28 mm)

Conclusie

De Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD is een ideale metgezel voor je vakanties en uitstapjes. Het bereik van 28 tot 200 mm voldoet voor de meest voorkomende situaties. Van snapshots tot meer berekende foto’s, van natuurfoto’s tot portretten, van detailbeelden tot landschappen – met slechts één objectief ben je klaar voor een breed scala aan opnamesituaties. De zoomlens is bovendien heerlijk licht en compact, perfect om een hele dag mee te fotograferen zonder er kramp in je arm aan over te houden. Dat zijn mooie eigenschappen voor een objectief dat bovenal schitterend scherpe foto’s weet te produceren. En dat alles voor een alleszins betaalbare prijs.

Adviesprijs: 899 euro

www.tamron.be

f/4.5, 1/125, ISO 5000, 110 mm

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in