Canon EOS R5

Canon lost met een firmware-update kleine problemen van de EOS R5 op en verlengt de video-opnametijd ervan die oververhitting moet voorkomen.

Canon heeft gisteren firmwareversie 1.1.0 voor de EOS R5 gereleaset. De nieuwe software is direct beschikbaar. Ook heeft het aangegeven dat het werkt aan meer updates voor de fullframe systeemcamera, de EOS R6 én de topspiegelreflex EOS-1D X Mark III.

De firmware-update voor de R5 verbetert de temperatuurdetectie en de controle van de video-opnameduur. Na installeren van de update schakelt de camera ook niet langer de oververhittingsregeling uit bij het gebruik van een extern beeldscherm of een externe recorder. Bovendien geeft de camera een nauwkeurigere indicatie van de resterende filmopnameduur als de camera vaak wordt in- en uitgeschakeld bij het opnemen van korte, opeenvolgende scènes. De updates zorgen ervoor dat de R5 in dit soort situaties langer kan filmen.

Warmtemanagement in de Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is ontwikkeld voor professionals die fotograferen en filmen met de camera. Ook is de camera een goede aanvullende camera voor de Cinema EOS-modellen van het bedrijf. Voor deze doelgroep wil Canon met de R5 een evenwicht bieden tussen innovatieve fotofunctionaliteit en geavanceerde videomogelijkheden. Daarbij heeft Canon gekozen voor een passief warmtemanagementsysteem in plaats van een in-camera-ventilator. Dat zorgt ervoor dat alle technologie nog steeds in de relatief compacte en weerbestendige body past.

Het systeem limiteert de opnametijd om oververhitting te voorkomen, op basis van onder meer temperatuur, gebruik en instellingen. Omdat de R5 kan filmen in 8K-kwaliteit en dus grote hoeveelheden videodata moet kunnen verwerken, kan de warmte-ontwikkeling in de camera inderdaad flink oplopen. Op basis van feedback van eigenaren zorgt Canon nu voor “kleine maar essentiële verbeteringen voor de video-opnameduur van de EOS R5”.

Meer updates komen eraan

Canon heeft nog meer firmware-updates in de pijplijn. De genoemde en onderstaande verbeteringen van firmwareversie 1.1.0 zullen ook beschikbaar komen voor de EOS R6. Voor de R5 staan bovendien de toevoeging van onder meer Canon Log 3, een lagere bitrate-optie voor video-opnamen in 8K RAW en uitbreiding met 119,88 fps optie voor Full HD (1080p) video op de kalender.

Ook voor de EOS-1D X Mark III zijn er updates gepland. Die moeten onder andere Canon Log 3 en filmen in lagere bitrates in 5,5K RAW mogelijk maken. Alle beschikbare firmware-updates zijn via de supportpagina’s op de Canon-website te downloaden.

Volledige lijst met updates in firmware 1.1.0

  1. [Overheat control: on] instellingen worden niet langer uitgeschakeld wanneer HDMI display: Camera + External monitor worden gebruikt en een bericht wordt weergegeven om gebruikers te informeren
  2. De prestaties van de lens IS van bepaalde RF-lenzen zijn verbeterd voor filmopnames
  3. Lost de situatie op waarin het “Slow Synchro”-instelscherm niet correct wordt weergegeven als de taal is ingesteld op Engels
  4. Lost een typefout op die wordt weergegeven op het communicatie-instellingsscherm als de taal is ingesteld op Koreaans
  5. De connectiviteit tijdens FTP transmission is verbeterd
  6. Lost de situatie op waarbij de toegangstijd van de kaart langer kan duren bij gebruik van bepaalde CFexpress-kaarten
  7. Bij filmopnames is de resterende tijd die wordt weergegeven wanneer de camera regelmatig wordt in- en uitgeschakeld tussen het opnemen van opeenvolgende korte video’s door (bij kamertemperaturen), nauwkeuriger gemaakt.
  8. Lost de situatie op waarbij de beschikbare filmopnametijd niet correct wordt weergeven wanneer de datum/tijd/zone niet is ingesteld
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in