EOS R5

Hebben de Canon EOS R5 en R6 problemen met oververhitting? YouTubers bevestigen van wel.

Wie zich rond de release van de Canon EOS R5 en R6 naar YouTube begaf om de eerste indrukken van professionele fotografen te horen, kregen overal hetzelfde te horen: De camera’s worden te warm bij het opnemen van video en dat heeft impact op de gebruikservaring.

Nu, de vraag is natuurlijk in hoeverre dit probleem een impact gaat hebben op je alledaagse bezigheden met de camera. Merk je hier als gemiddelde consument veel van of is het iets dat enkel voorkomt wanneer je het maximale uit de camera probeert te halen? In de review van DPReview, komen we eerst en vooral te weten dat de camera vooral te warm wordt bij het opnemen van 8K of 4K HQ video. Dat is dus goed nieuws voor zij die de camera enkel willen gebruiken om foto’s te nemen, maar minder goed voor zij met een hybride workflow.

In de video en het bijbehorende artikel, komen we te weten dat de camera’s perfect doen wat je ervan verwacht, maar dat je steeds in conflict zal zijn met de klok die de minuten aftelt tot de camera zich uitschakelt. In die tijd zit ook het klaarzetten van de opname, het fine-tunen van de instellingen en je talent dat zich moet organiseren. Het gevolg was volgens DPReview dat je een zeer gehaast gevoel krijgt voor én achter de camera en dat is iets dat je als professional zeker kan missen.

8K-video te ambitieus?

Het lijkt er dus op dat Canon iets te enthousiast is geweest met het willen aanbieden van 8K-functionaliteit. In de praktijk kan je zo’n 25 minuten opnemen in 4K HQ (dat 8K-informatie gebruikt om een kwalitatiever beeld dan gewone 4K te leveren), waarna de camera 20 minuten moest afkoelen. Laat je de camera minder lang rusten, dan is de opnametijd die je terugkrijgt ook lager. Neem je eerst een tijdlang foto’s om dan te gaan filmen, dan kan het na 15 minuten zelfs al gedaan zijn. De enige manier om dit tegen te gaan is door te filmen in 1080p of standaard 4K.

In een reactie op deze bevindingen liet YouTuber Tony Northrup weten dat zijn ervaringen gelijklopen en dat elk van zijn vijf shoots ook eindigde in oververhitting, of daar heel dichtbij zat. Het lijkt dus niet langer om overdreven uitspraken te gaan en het is ongetwijfeld iets om in het achterhoofd te houden bij de aankoop van een Canon EOS R5 of R6.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in