timelapse zon
Deze composietafbeelding is gemaakt van 151 individuele frames. Ze bestrijken de volledige periode van tien jaar van de timelapse. © NASA's Goddard Space Flight Center.

Wetenschappers compileerde uit al het beeldmateriaal elk uur één foto, wat resulteert in een timelapse van de zon van 61 minuten.

De afgelopen tien jaar heeft het Solar Dynamics Observatory (SDO) van de NASA meer dan 20 miljoen gigabyte aan beelden van de zon gemaakt. Van al dat beeldmateriaal heeft het een indrukwekkende timelapse van de zon gemaakt, die nu in onderstaande video op YouTube te zien is.

Sinds 10 juni van dit jaar kijkt het zonobservatieteam van de NASA als meer dan een decennium onafgebroken naar de zon. In die jaren heeft het 425 miljoen foto’s in hoge resolutie van de zon verzameld. Het SDO legt met een drietal instrumenten elke 0,75 seconden een beeld van de zon vast.

Ultraviolette straling

De beelden van de timelapse zijn afkomstig het zogenaamde Atmospheric Imaging Assembly (AIA)-instrument. Dit legt elke 12 seconden beelden vast op tien verschillende golflengten van licht. De timelapse van 10 jaar toont de foto’s die zijn gemaakt op met een golflengte van 17,1 nanometer. Deze ultraviolette straling toont de buitenste atmosferische laag van de zon, de zogenaamde corona.

De wetenschappers compileerden uit al het beeldmateriaal van elk uur één foto, wat resulteert in een film die het verhaal van de afgelopen tien jaar zon in 61 minuten vertelt. Elke seconde video is gelijk aan één dag. Het AIA-instrument heeft ook een paar momenten gemist. De donkere frames in de video worden veroorzaakt door de aarde of de maan die de het instrument overschaduwt terwijl ze tussen het ruimtevaartuig en de zon passeren. Een langere black-out in 2016 had als oorzaak een probleem met het AIA-instrument, dat na een week werd opgelost. De afbeeldingen waar de zon niet in het midden staat, zijn geregistreerd tijdens een periodieke kalibratie van het instrument.

Timelapse van de zon toont planeten

De video toont de opkomst en ondergang van activiteit die plaatsvindt als onderdeel van de zonnecyclus van de zon van 11 jaar. Ook zijn er een aantal opmerkelijke gebeurtenissen, zoals het passeren van planeten en uitbarstingen, te zien. Zo zie je na 12 minuten en 24 seconden Venus voorbijkomen, dat was op 5 juni 2012. Zowel op 36:18 als op 57:38 komt Mercurius langs, dat was op 9 mei 2016 en 11 november 2019. Ook de grootste uitbarsting van deze zonnecyclus is geregistreerd. Deze vond plaats op 31 augustus 2012 en is in de video te zien op 13:50. Alle interessante gebeurtenissen die in de video zichtbaar zijn, vind je in de beschrijving op YouTube.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in