Sigma 100-400mm F5-6.3

Naast de Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS maakt het bedrijf bekend dat ook drie van zijn Contemporary-lenzen beschikbaar komen met L-lensvatting.

In een gelivestreamde productpresentatie lanceerde Sigma eind vorige week zijn eerste ultra-telezoomobjectief voor spiegelloze fullframes. De Sigma 100–400 mm F5–6,3 DG DN OS Contemporary zal beschikbaar met Sony E- en een L-lensvattingen. Naast deze ultrazoom kondigde Sigma ook twee teleconverters voor L-mount aan, twee usb-docks en nog drie nieuwe lenzen in zijn Contemporary-serie aan.

Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary

Al lijkt de nieuwe lens op de al bestaande 100-400mm-lens van Sigma, het optisch ontwerp van de nieuweling is helemaal opnieuw ontworpen voor camera’s zonder spiegelhuis. Het objectief is afgestemd op de korte flensafstand van systeemcamera’s, waardoor hoogwaardige optische prestaties in een compacte behuizing mogelijk zijn. De lens heeft een grootste diameter van 86 mm, is 197 mm lang en weegt 1135 gram. De minimale scherpstelafstand is 112 cm bij een brandpuntsafstand van 100 mm en 160 cm in het uiterste telebereik.

De zoomlens is voorzien van 22 lenselementen in 16 groepen. Het ene FLD-element en de vier SLD-lenselementen daarin zorgen voor een effectieve correctie van aberraties en vervorming. Het optisch ontwerp heeft een hoge resolutie van hoek tot hoek en levert constante optische prestaties op iedere brandpuntsafstand, van wijd tot ultra-tele. De 100-400mm F5-6.3 is voorzien van een stappenmotor die is geoptimaliseerd voor zowel fase- als contrastdetectie autofocus, waardoor het focussen tijdens fotografie, het filmen of het volgen van ontwerpen vloeiend verloopt.

Het beeldstabilisatiesysteem van de 100-400mm F5-6.3 biedt een stabilisatie van maximaal vier stops. Het objectief heeft ook een AFL-knop, waaraan vanuit de camera gebruiker specifieke functionaliteiten kunnen worden toegewezen. De focus limiter schakelaar zorgt ervoor dat het autofocusbereik naargelang de situatie wordt beperkt. Naast een zoomring heeft de ultratelelens een push-pull-zoommechanisme, waarmee de fotograaf de beeldhoek zeer snel kan aanpassen.

De Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary heeft een adviesverkoopprijs van 1.099 euro, naar verwachting levert Sigma de eerste exemplaren medio juli uit.

Teleconverters, docks en nog drie lenzen

Met de TC-1411 en de TC-2011 introduceert Sigma twee teleconverters die speciaal zijn ontworpen voor de objectieven met L-mount van de fabrikant. De TC-1411 vergroot de brandpuntsafstand van de lens met 1.4x en de TC-2011 met 2.0x.  De teleconverters zijn exclusief ontworpen voor mirrorless camerasystemen, waardoor de AF ongeacht de gekozen diafragmawaarde actief blijft. De TC-1411 heeft een adviesprijs van 539 euro, die van de TC-2011 bedraagt 649 euro. Beide zijn naar verwachting ook vanaf medio juli verkrijgbaar.

Het Sigma USB DOCK UD-11 is speciaal ontworpen voor objectieven met L-mount of Canon EF-M-mount.  Je kunt met de docks de firmware van de lens updaten en de gevoeligheid van de manuele focus aanpassen. De adviesprijs van het USB DOCK UD-11 is 55 euro, het is nog niet bekend wanneer de twee leverbaar zijn.

Ten slotte maakte Sigma in de livestream bekend dat drie van zijn Contemporary-lenzen vanaf nu ook leverbaar zijn met een L-lensvatting. Het gaat om de 16mm F1.4 DC DN Contemporary, de 30mm F1.4 DC DN Contemporary en de 56mm F1.4 DC DN Contemporary. Ook deze drie objectieven zijn waarschijnlijk vanaf half juli verkrijgbaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in